Jarzynka z kalarepki i marchewki – dodatek do obiadu

Jarzynka z kalarepki i marchewki – dodatek do obiadu

Jarzynka z kalarepki i marchewki – dodatek do obiadu

Składniki dla 2 osób:
średnia marchewka
średnia kalarepka
łyżeczka masła
łyżka sosu sojowego
szczypta soli do smaku
szczypta pieprzu do smaku
ulubione zioła do smaku
2 łyżki śmietany 30 %

Przygotowanie:
Umytą marchew i kalarepkę obierz ze skóry.
Pokrój warzywa w miarę równą kostkę.
W rondlu rozgrzej masło i na gorące wrzuć warzywa.
Przykryj garnek.
Na bardzo małym ogniu duś warzywa do czasu, aż staną się miękkie.
Mieszaj od czasu do czasu.
Dodaj łyżkę sosu sojowego oraz zioła (może być koperek, natka pietruszki, tymianek lub takie które lubisz najbardziej), ja dodałam szczyptę suszonych warzyw z natką pietruszki. 
Wymieszaj i duś razem jeszcze minutę. 
Dopraw solą, pieprzem i śmietaną.
Podawaj do drugiego dania.
Ja tym razem podałam do kotletów z jajek i pieczarek. Smacznego :). 

Jarzynka z kalarepki i marchewki
Jarzynka z kalarepki i marchewki

Ta jarzynka powinna smakować dzieciom, ponieważ zarówno marchewka jak i kalarepka są same w sobie słodkie. Dlatego też są zdrowe, bo nie trzeba ich sztucznie dosładzać. Jeśli wolicie smak mniej słodki spokojnie można doprawić sokiem z cytryny lub winnym octem. Sprawdzi się super do wszelakich kotletów, jajek sadzonych lub w koszulkach, do wytrawnych naleśników itp.
Wiem, że czasem brakuje nam pomysłów na dodatek do obiadu dlatego dzielę się moim pomysłem. Pozdrawiam serdecznie wszystkich odwiedzających nasz blog :). 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *