Filety śledziowe z sałatką

Filety śledziowe z sałatką i musztardą francuską

Filety śledziowe z sałatką i musztardą francuską

Filety śledziowe z sałatką i musztardą francuską

Składniki na 4-5 porcji:
4 filety śledziowe
1/2 czerwonej papryki
3 średniej wielkości ogórki kiszone
spora cebula biała lub czerwona
10 czarnych oliwek bez pestek
gałązka świeżego rozmarynu
5 łyżek musztardy francuskiej
2 łyżki ulubionej musztardy
świeżo zmielony czarny pieprz
łyżka oleju

Przygotowanie:
Śledzie namocz na kilka godzin w zimnej wodzie. 
Co 2 godziny zmieniaj wodę. Mocz do momentu, aż nie będą za słone.
Pokrój w niewielkie romby.
Paprykę umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w paseczki.
W małym rondelku lub patelni rozgrzej olej i podduś paprykę.
Przełóż na talerzyk wysłany ręcznikiem papierowym i wytrzyj z tłuszczu.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Ogórki obierz ze skóry i pokrój w zapałki lub kostkę.
Oliwki pokrój w krążki.
Wymieszaj cebulę, ogórki, oliwki oraz paprykę z dwoma łyżkami ulubionej musztardy.
Do miseczki nakładaj 1/3 sałatki i układaj na niej pokrojone śledzie.
Na każdy kawałek ryby nakładaj musztardę francuską.
Ponownie rozkładaj sałatkę. 
Powtarzaj czynność do skończenia się składników.
Schładzaj w lodówce minimum jedną dobę. Smacznego :).

Filety śledziowe z sałatką
Filety śledziowe z sałatką

Zobacz również przepis na pyszne śledzie w sosie musztardowym:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/dania-z-ryb-i-owocow-morza/sledzie-w-sosie-musztardowym/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *