Fasolka szparagowa z woka z prażoną cebulką

Fasolka szparagowa z woka z prażoną cebulką

Fasolka szparagowa z woka z prażoną cebulką

Składniki dla 2 osób:
200 g zielonej fasolki szparagowej
średnia cebula
2 średnie ząbki czosnku
łyżka cebuli prażonej
łyżka orzeszków pistacjowych lub ziemnych
łyżeczka pasty sambal oelek lub innej pikantnej
olej ryżowy lub inny roślinny
150 ml bulionu warzywnego
łyżeczka cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
Fasolkę umyj, usuń końcówki i wysusz.
Na woku rozgrzej olej i wrzuć cebulę oraz czosnek i pastę sambal oelek.
Przesmażaj kilka minut, aż cebulka się zeszkli cały czas mieszając.
Dodaj fasolkę, cały czas mieszaj, aby fasolka była obtoczona cebulką i pastą.
Smaż 2-3 minuty.
Zalej bulionem, dodaj cukier i przykryj patelnię.
Duś, aż fasolka będzie miękka, ale nadal chrupiąca, a sos zgęstnieje,
Nakładaj na talerze, posyp prażoną cebulką i orzechami.
Możesz podawać jako przystawkę, dodatek do obiadu lub lekką kolację. Smacznego :).

Fasolka szparagowa z woka
Fasolka szparagowa z woka

Uwielbiam fasolkę szparagową i to chyba w każdej postaci. Jest z nią jednak pewien problem, z którym jeszcze sobie nie poradziłam. Otóż dość często trafia się łykowata i twarda, nawet jeśli kupuje się ją wiosną, bądź latem. Ta z której robiłam dzisiejsze danie na szczęście była w porządku i zjedliśmy ją z ogromną przyjemnością na kolację :). Można ją również zrobić na większej patelni, bardzo ważne jest by często ją mieszać :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *