Fagioli e tonno, czyli sałatka z białej fasoli z tuńczykiem

Fagioli e tonno, czyli sałatka z białej fasoli z tuńczykiem

Składniki dla 2 osób:
mała puszka białej fasolki
puszka tuńczyka w sosie własnym
10 zielonych oliwek
mała żółta cebula
kilka gałązek bazylii
kilka gałązek natki pietruszki
ząbek czosnku
papryczka chili wg uznania (u nas 1/2 małej chili)
filet anchois
2 łyżki oliwy
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka soku z pomarańczy
pieprz

Przygotowanie:
Tuńczyka osącz, fasolę przełóż na sito i wypłucz, cebulkę pokrój w półplastry, chili w drobną kosteczkę, oliwki w krążki, natomiast bazylię i pietruszkę posiekaj. Oliwę, sok z cytryny, pomarańczy utrzyj z filecikiem anchois i wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wszystkie składniki wymieszaj, polej sosem i ponownie wymieszaj. Smacznego :).

Fagioli e tonno
Fagioli e tonno

Biała fasola jest bardzo często używana do włoskich sałatek i zup. Jeśli się ją namoczy, wymaga krótszego czasu gotowania. Można ją zastąpić również fasolką z puszki (tak jak my zrobiliśmy) lub ze słoika, jednak fasola przetworzona nie jest tak zdrowa jak ugotowana z suchej fasolki. Kuchnia włoska jest jedną z najwspanialszych moim zdaniem kuchni świata. Dominuje w niej prostota i aromaty, cóż może być piękniejszego od zapachu świeżych ziół, dojrzałych pomidorów i innych pysznych warzyw. Do tej sałatki bardziej pasują czarne oliwki, niestety akurat nie miałam w domu. Sałatka ta jest bardzo prosta w przygotowaniu, nie wymaga wielu przypraw, a smakuje bardzo dobrze. Można ją podać na lekką kolację lub lunch. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *