Czerwona kapusta na ciepło

Czerwona kapusta na ciepło, moja ulubiona

Czerwona kapusta na ciepło, moja ulubiona

Czerwona kapusta na ciepło, moja ulubiona

Składniki dla 4 osób na dodatek do obiadu lub dla 2 na kolację:
500 g czerwonej kapusty, waga po usunięciu wierzchnich liści

100 ml czerwonego wina
2 liście laurowe
łyżka octu balsamicznego
łyżka sosu sojowego
sól – opcjonalnie
pieprz
czerwona cebula
jabłko winne
50 g surowego boczku wędzonego

Sposób przygotowania:
Kapustę oczyść z wierzchnich liści i posiekaj.
Przełóż do garnka i zalej czerwonym wytrawnym winem.
Dodaj liście laurowe.
Duś na bardzo małym ogniu, pod przykryciem do miękkości.
Boczek pokrój w małą kostkę lub użyj kupionego boczku krojonego, który jest dostępny w prawie wszystkich większych sklepach.
Rozgrzej patelnię, wrzuć boczek, zmniejsz ogień na bardzo słaby i wytapiaj tłuszcz z boczku.
Gdy tłuszcz się wytopi, a boczek stanie chrupiący przełóż go na talerzyk wyścielony ręcznikiem papierowym.
Jeśli podczas duszenia odparuje Ci całe wino, to możesz płyn uzupełnić wodą lub dodać jeszcze trochę wina.
Cebulę obierz pokrój w drobną kostkę i dodaj do kapusty, wymieszaj.
Jabłko obierz, pokrój w średnią kostkę i dodaj również do garnka, wymieszaj.
Duś razem, aż cebula będzie miękka.
Dodaj boczek, sos sojowy, ocet balsamiczny i czarny świeżo zmielony pieprz .
Pieprz powinien być wyraźnie wyczuwalny.
Wszystkie składniki wymieszaj.
Ewentualnie dopraw jeszcze solą. Smacznego :).

Czerwona kapusta na ciepło
Czerwona kapusta na ciepło

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *