Buraczki na ciepło – dodatek do obiadu

Buraczki na ciepło – dodatek do obiadu

Buraczki na ciepło
Ugotuj buraczki

Składniki dla 4 osób:
3 duże buraki podłużne
1/2 dużej cebuli lub 1 średnia
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka maggi w płynie
szczypta soli
łyżeczka smalcu gęsiego lub oleju kokosowego

Przygotowanie:
Buraki ugotuj, ok.2-2,5 godziny. Wystudź i obierz. Zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę i smaż na patelni na rozgrzanym smalcu gęsim lub oleju kokosowym do lekkiego zezłocenia.

Buraczki na ciepło

Dodaj buraczki oraz sos sojowy, ocet balsamiczny, maggi i sól. Dokładnie wszystko wymieszaj. Gdy odparuje sok z buraczków wyłącz ogień. Podawaj do mięs pieczonych, duszonych i gotowanych. Smacznego :).

Buraczki na ciepło
Buraczki na ciepło

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *