Brukselka z płatkami migdałów

Brukselka z płatkami migdałów i skórką z cytryny

Brukselka z płatkami migdałów i skórką z cytryny

Brukselka z płatkami migdałów i skórką z cytryny

Składniki:
300 g brukselki
2 łyżki płatków migdałów
4 łyżki soku z cytryny
skórka z połowy cytryny
4 łyżki dobrej oliwy
łyżeczka płynnego miodu
ząbek czosnku

Przygotowanie:
Cytrynę wyszoruj szczoteczką i sparz (to ważne dla naszego zdrowia).
Zetrzyj skórkę z połowy cytryny.
Czosnek obierz ze skóry.
Rozgrzej suchą patelnię i wrzuć płatki migdałów.
Co jakiś czas poruszaj patelnią i przemieszaj migdały.
Gdy zaczną brązowieć zrzuć je z patelni na talerzyk lub drewnianą albo szklaną deskę do krojenia.
Brukselkę obierz z wierzchnich liści.
Jeżeli masz większe główki, to pokrój ją na połówki albo ćwiartki.
W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i cukru.
Do wrzątku wrzuć brukselki i gotuj je 10-15 minut.
Nie przykrywaj garnka, chyba że chcesz żeby warzywo było gorzkie :D.
Brukselki muszą być ugotowane al dente.
Jeśli nie będą chrupiące, to danie się nie uda.
Podczas gotowania brukselek przygotuj dressing (możesz to zrobić później, bo brukselki muszę wystudzić się).
Do małego słoiczka lub miseczki wlej oliwę, sok z cytryny, dodaj miód, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz skórkę z cytryny.
Porządnie wymieszaj.
Brukselkę odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
Bezpośrednio przed podaniem polej dressingiem i posyp migdałami.
Danie może być zarówno dodatkiem do obiadu jak i lekką kolacją. Smacznego :).

Brukselka z płatkami migdałów
Brukselka z płatkami migdałów

Zobacz również przepis na inne pyszne danie z udziałem tego warzywa:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/dania-jarskie/lazanki-z-brukselka-i-boczniakami/

Sposób na brukselkę 

Większości z nas brukselka kojarzy się z gorzkim i niesmacznym warzywem. Okazuje się, że wszystko zależy od sposobu jej przyrządzania. Uczymy się całe życie, a przynajmniej ja tak mam. W każdym razie od kiedy nauczyłam się ją prawidłowo przyrządzać, to gości w naszym domu dość często i bardzo mnie to cieszy, bo warzywa są niezmiernie ważne w naszej diecie. Czyli dwie najważniejsze sprawy jeśli chodzi o gotowanie tej małej kapustki to:
– gotujemy al dente, a więc musi być lekko chrupiąca
– nie przykrywamy garnka, niech sobie goryczka z brukselki poleci razem z parą wodną :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *