Ziołowe frytki kręcone

Ziołowe frytki kręcone podane z dipem

Ziołowe frytki kręcone podane z dipem

Ziołowe frytki kręcone podane z dipem

Składniki dla 2 osób:
4 średniej wielkości ziemniaki
4 łyżki oliwy
po 1 łyżeczce suszonych ziół: oregano, bazylia, rozmaryn oraz łyżeczka czosnku granulowanego i 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku.
sól do smaku

Dip:
3 łyżki jogurtu bałkańskiego lub typu greckiego
kilka porwanych liści szałwii
2 łyżki porwanej na małe kawałki bazylii
2 łyżki posiekanego szczypiorku
łyżka listków tymianku
3 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz do smaku

Przygotowanie:
Oliwę dokładnie wymieszaj z ziołami, solą, papryką i czosnkiem.
Ziemniaki wyszoruj i obierz ze skórki.
Za pomocą specjalnego urządzenia rób spiralki, możesz też je wyciąć nożykiem do warzyw (najpierw musisz przebić się zwilżonym patyczkiem do szaszłyków przez środek ziemniaka a następnie wycinać 0,5 centymetrowe spirale, najlepiej zobacz filmik w necie).
Za pomocą pędzelka lub zwyczajną łyżeczką smaruj ziemniaki przygotowaną mieszanką z oliwą.
Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 0,5 godziny.
W międzyczasie przygotuj dip.
Przygotowane zioła wymieszaj z jogurtem.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj do zakręconych, ziołowych frytek. Smacznego :).

Ziołowe frytki kręcone
Ziołowe frytki kręcone

Zobacz również przepis na pyszne frytki z batata:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/przekaski/frytki-z-batatow/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *