Zielone szparagi z łososiem wędzonym i piniolami

Zielone szparagi z łososiem wędzonym i piniolami

Zielone szparagi z łososiem wędzonym i piniolami

Składniki dla 2 osób:
100 g łososia wędzonego na zimno
1/2 pęczka zielonych szparagów
2 łyżki orzeszków piniowych (pinioli), których zapomniałam dodać na zdjęciu :D, dopiero w czasie konsumpcji sobie o nich przypomniałam 🙂
4 jajka przepiórcze
2 łyżki kiełków, najlepiej lekko pikantnych (u mnie kiełki amarantusa)
łyżka soku z cytryny
łyżeczka dobrej oliwy
1/2 łyżeczki musztardy dijon
sól
pieprz kolorowy lub czarny

Przygotowanie:
Rozgrzej suchą patelnię, wrzuć orzechy piniowe i praż często ruszając patelnia, aż staną się złote.
Przełóż na talerzyk (nie zostawiaj na gorącej patelni, bo się za bardzo przypieką).
Jajka przepiórcze gotuj przez 5 minut od momentu zagotowania się wody.
Od razu ostudź zimną wodą i obierz ze skorupek.
W małym słoiczku (ja używam takiego po najmniejszym przecierze pomidorowym)wymieszaj oliwę, sok z cytryny, musztardę oraz odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu.
Szparagi umyj, osusz je papierowymi ręcznikami i odłam zdrewniałe końcówki.
Nastaw wodę z dodatkiem odrobiny soli i cukru.
Gotuj około 5 minut.
W międzyczasie łososia podziel na plastry i ułóż na talerzu.
Gotowe szparagi układaj na łososiu, udekoruj jajkami przepiórczymi, posyp orzeszkami piniowymi i kiełkami. Całość polej dressingiem. Smacznego :).

Zielone szparagi z łososiem wędzonym
Zielone szparagi z łososiem wędzonym

Orzechy piniowe, to nic innego jak nasiona niektórych odmian sosny występujących w basenie Morza Śródziemnego i Morza Czarnego. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała, że Pinokio powstał właśnie z takiej sosny i stąd jego imię. Piniole są dość drogie, ale przecież nie dajemy do potraw całej paczki na raz. Po otwarciu jednak bardzo szybko wietrzeją, ale jest i na to sposób, po prostu świetnie nadają się do mrożenia. Ja tak zawsze robię. W razie potrzeby wyciągam łyżkę, czy dwie, po kilku minutach nadają się do prażenia :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *