Wegański smalec z fasoli

Wegański smalec z fasoli

Inspiracją do zrobienia tego smalcu jest przepis Marty Dymek
Składniki:
1,5 szklanki ugotowanej fasoli, najlepiej użyj białej fasolki, wtedy będzie jeszcze bardziej przypominać prawdziwy smalec :).
2 średnie cebule szalotki (mogą być też inne)
3 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
suszony owoc jałowca
1 goździk
5 suszonych śliwek
pół łyżeczki suszonego majeranku
 25 ml zimnej przegotowanej wody (około, zależy ile fasola „wypije” :))
1-2 łyżki sosu sojowego
dobry olej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Szalotki obierz i pokrój w małą kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj jałowiec, angielskie ziela, goździk, liście laurowe.
Wrzuć cebulę i zeszklij na złoty kolor.
Przyprawy wyrzuć.
Ugotowaną fasolę (możesz oczywiście użyć fasoli z puszki) przełóż do pojemnika, w którym miksujesz.
Dodaj majeranek, dopraw do smaku solą i pieprzem, połącz z wodą , sosem sojowym i zmiksuj na jednolitą masę.
Dodaj cebulę i śliwki drobno pokrojone.
Całość dokładnie wymieszaj.
Ewentualnie jeszcze dopraw do smaku.
Podawaj schłodzony, najlepiej na pajdzie chleba z ogórkiem kiszonym :). Smacznego :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *