Tortilla ze szpinakiem i mozzarellą

Tortilla ze szpinakiem i mozzarellą

Tortilla ze szpinakiem i mozzarellą

Składniki na 2 sztuki:
200 g świeżego szpinaku baby
kulka mozzarelli w zalewie
średniej wielkości pomidor
ćwiartka słodkiej czerwonej papryki
mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki słonecznika
2 łyżki oleju rzepakowego
2 gotowe placki tortilli
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Liście szpinaku umyj i osusz.
Pestki słonecznika wrzuć na suchą patelnię i przesmażaj od czasu do czasu mieszając, aż zaczną się lekko rumienić.
Czosnek obierz i posiekaj.
Pomidora obierz ze skóry, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i posiekaj w małą kostkę.
Umytą paprykę pokrój w cienkie paski.
Cebulę obierz i pokrój  jak najcieniej w półplastry .
Mozzarellę pokrój w słupki.
W rondlu rozgrzej olej i wrzuć czosnek, a po chwili liście szpinaku i pomidora.
Smaż chwilkę, aż szpinak zwiędnie, a pomidor trochę zmięknie.
Dopraw solą i pieprzem.
Nałóż szpinak na środek tortilli, dodaj paprykę, cebulę i mozzarellę oraz posyp częścią prażonego słonecznika.
Złóż placki na pół i ułóż na lekko posmarowanej olejem patelni.
Przesmażaj, aż placek zacznie się rumienić i przełóż na drugą stronę.
Mozzarella powinna się ładnie rozpuścić.
Nakładaj na talerze, posyp pozostałym słonecznikiem.
Podawaj z sosem czosnkowym, tzatziki lub innym ulubionym. Smacznego :).

 

Tortilla ze szpinakiem i mozzarellą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *