Tortilla z wołowiną oraz indykiem z rosołu

Tortilla z wołowiną oraz indykiem z rosołu

Tortilla z wołowiną oraz indykiem z rosołu

Składniki dla 2 osób:
2 tortille 20 cm
papryka czerwona
papryka żółta
gotowane mięso z rosołu
cebula czerwona
ogórek zielony
mix sałat
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki
płaska łyżeczka przyprawy Cevapcici
mała garstka suchej fasoli czerwonej
4 łyżki pomidorów krojonych z puszki
2 ząbki czosnku
jogurt grecki
smalec gęsi, albo inny tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
Namocz na noc czerwoną fasolę, możesz oczywiście użyć z puszki. Mięso z rosołu pokrój na drobne kawałki. Małe kawałki papryki czerwonej i żółtej pokrój w cienkie paseczki, kawałek ogórka w plasterki, pół czerwonej cebuli w piórka. Fasolę ugotuj. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć mięso i fasolę, dodaj sproszkowaną paprykę słodką i ostrą, przyprawę do cevapcici (albo do gyrosa), smaż około 10 minut i dodaj pokrojone pomidory z puszki. Gdy nadmiar soku odparuje zdejmij patelnię z ognia. Sałatę umyj, wysusz i wrzuć do miseczki razem z papryką, cebulą i ogórkiem. Wymieszaj. Do 5 łyżeczek jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę soli.

Tortilla z wołowiną oraz indykiem z rosołu
Tortilla z wołowiną oraz indykiem z rosołu


Tortille smaż na odrobinie oleju, jak się trochę przyrumieni obróć na drugą stronę, nałóż farsz na połowę tortilli.

Tortilla z wołowiną oraz indykiem z rosołu

 

Podsmażaj chwilkę. Przełóż na talerz, dodaj sałatkę i sos czosnkowy, przykryj drugą połową. Tortilla z wołowiną oraz indykiem z rosołu jest gotowa. Zajadaj od razu. Smacznego :).

Tortilla z wołowiną oraz indykiem z rosołu
Tortilla z wołowiną oraz indykiem z rosołu

To pierwsza część cyklu na temat: Co zrobić z mięsem z rosołu?. Nie wiem jak Ty, ale ja nie lubię wyrzucać jedzenia. Mięso z rosołu zazwyczaj nie jest zbyt atrakcyjne do jedzenia, no chyba że ładny kawałek chudej wołowiny na sztukę mięsa na przykład w sosie chrzanowym albo musztardowym. My dzisiaj mieliśmy szyję z indyka i żebro wołowe. Wołowina była dość tłusta, więc tylko odrobinę jej zostawiliśmy, indyk oczywiście chudziutki. Już wczoraj postanowiliśmy, że dzisiaj wykorzystamy mięsko z rosołu do tortilli. Ciąg dalszy nastąpi:)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *