Tatar ze śledzia 2

Tatar ze śledzia 2 z suszonymi pomidorkami

Tatar ze śledzia 2 z suszonymi pomidorkami

Tatar ze śledzia 2 z suszonymi pomidorkami

Przepis pochodzi z czasopisma „Sielska kuchnia”…zmieniłam tylko proporcje i zamiast szalotki dodałam czerwoną cebulę.

Składniki dla 2 osób:
duży, jędrny filet śledziowy
3 małe ogórki konserwowe
4 pomidory suszone w zalewie z oleju
2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
1/2 sporej cebuli czeronej
łyżka soku z limonki
łyżka dobrej oliwy
czarny świeżo zmielony pieprz do smaku…dużooo pieprzu
2 żółtka z jajek przepiórczych

Przygotowanie:
Śledzia namocz w wodzie na kilka godzin, czasem wystarczy tylko na godzinę lub dwie.
Pamiętaj, że musi pozostać trochę słony,  bo taki jego urok :).
Czerwoną cebulę obierz i posiekaj drobno.
Podobnie pokrój pomidory, śledzia i ogórki konserwowe.
Składniki przełóż do miseczki i dodaj sok z limonki, oliwę i pieprz…dużooo pieprzu :).
Wymieszaj bardzo dokładnie.
Rozdziel na dwie porcje, uformuj ładnie na talerzykach.
Rozbij jajka, rozdziel żółtko od białka i dodaj (żółtko) do tatara. Smacznego :

Tatar ze śledzia 2
Tatar ze śledzia 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *