Szparagi z pancettą

Szparagi z pancettą, mozzarellą i pieprzem

Szparagi z pancettą, mozzarellą i pieprzem

Szparagi z pancettą, mozzarellą i pieprzem

Składniki dla 2 osób:
pęczek zielonych szparagów
50 g pancetty
kulka mozzarelli w zalewie
sól
czarny świeżo zmielony pieprz
cukier trzcinowy
odrobina oleju

Przygotowanie:
Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki.
W garnku nastaw wodę, posól ją i posłodź.
Jeśli masz wysoki garnek, to gotuj szparagi w pozycji pionowej, w taki sposób by główki znajdowały się nad wodą.
Ja nie mam garnka takiego, więc zanurzam całe szparagi.
Gotuj je przez 5 minut, wyjmij i połóż na papierowy ręcznik.
Pancettę pokrój w niewielką kostkę i wrzuć na patelnię, podlej odrobiną oleju.
Smaż, aż stanie się chrupiąca.
Przełóż na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym i osącz z nadmiaru tłuszczu.
Mozzarellę pokrój w plastry.
Na patelni ułóż szparagi obok siebie, połóż na nich plastry mozzarelli i przykryj pokrywą.
Smaż do momentu, aż mozzarella się rozpuści.
Wyłóż na talerz, posyp pancettą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smacznego :).

Szparagi z pancettą
Szparagi z pancettą

Zobacz również przepis na grillowane szparagi podane w towarzystwie jajka:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/sniadania/jajko-z-grillowanymi-szparagami/

Szparagi

To danie należy do tych, o których mogłabym powiedzieć, że chciałabym jeść każdego dnia. Oczywiście, to tylko powiedzenie, bo tak naprawdę, to chyba nie dałoby się jeść codziennie tego samego. No chyba, że zmusiłby do tego głód. Miejmy nadzieję, że nigdy do takiej sytuacji nie dojdzie. W każdym razie bardzo się cieszę, że rozpoczął się sezon na to jakże pyszne i zdrowe warzywo. Całkiem niedawno dowiedziałam się, że poza szparagami zielonymi i białymi są również szparagi fioletowe. Zresztą nie powinno mnie to dziwić, bo okazuje się, że większość warzyw występuje w tymże kolorze. W sklepach w każdym razie na razie nie widziałam takich, ale podejrzewam że niebawem się pojawią, a ja nie omieszkam ich spróbować :). Ale póki co to mam zamiar cieszyć się tymi, które są dostępne w sprzedaży i już myślę o pysznej zupce ze szparagami w roli głównej :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *