Pyszna panierowana cukinia

Pyszna panierowana cukinia

Pyszna panierowana cukinia

Składniki dla 2 osób:
2 cukinie okrągłe lub jedna podłużna średniej wielkości
sól
papryka słodka w proszku
ostra papryka węgierska w proszku
1 – 2 jajka
bułka tarta lub panko
mąka
olej

Przygotowanie:
Cukinie wyszoruj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1,5 cm.
Rozłóż na desce do krojenia lub dużym półmisku.
Obsyp każdy plaster solą i obiema paprykami w proszku.
Odwróć plastry na drugą stronę i czynność powtórz.
Na jeden z talerzy wsyp mąkę, na drugi bułkę tartą lub panko, a na ostatnim rozbełtaj 1 lub 2 jajka.
Na patelni rozgrzej dość mocno olej roślinny np. rzepakowy.
Bierz plastry cukinii i panieruj najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej lub w panko.
Obtoczone plastry warzywa kładź od razu na olej i smaż z obu stron na złoty kolor.
Gotowe krążki odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, osącz z tłuszczu i od razu podawaj. Smacznego :).

 

Pyszna panierowana cukinia


Jest to bardzo prosta, tania i naprawdę pyszna przekąska. Można ją przygotować na lekką kolację, spotkanie z przyjaciółmi, czy też jako dodatek do dania mięsnego. Ja robię ją dość często, ponieważ smakuje zarówno mnie jak i mojemu mężowi, choć przyznam, że cukinia nie jest jego faworytką wśród warzyw. Ostatnio sam zasugerował, że może kupilibyśmy cukinię i zrobili sobie panierowaną :D. Zazwyczaj przygotowuję ją jako danie samodzielne na kolację. Mimo, że warzywo to w dużej części składa się z wody, to w takim wydaniu jest sycące i naprawdę można się nieźle najeść. To chyba tyle na ten temat…kto nie spróbuje ten się nie przekona. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *