Pomidor faszerowany

Pomidor faszerowany serem kozim i oliwkami

Pomidor faszerowany serem kozim i oliwkami

Pomidor faszerowany serem kozim i oliwkami

Składniki dla 2 osób:
2 średniej wielkości pomidory
50 g sera owczego lub fety
6 oliwek
10 listków bazylii
odrobinę oliwy extra virgin
pieprz
sól

Przygotowanie:
Pomidory umyj i osusz lub sparz i obierz ze skóry.
Kozi ser lub fetę pokrój w małą kostkę lub pokrusz.
Oliwki posiekaj. Zostaw dwa krążki do dekoracji.
Liście świeżej bazylii porozrywaj na mniejsze kawałki lub posiekaj nożem ceramicznym lub plastikowym.
Ostrym nożem zetnij wierzchy pomidora i za pomocą łyżeczki wyskrob gniazda nasienne.
W misce wymieszaj bazylię, ser, połowę miąższu wyjętego z pomidorów, oliwki i pieprz. Skrop odrobiną oliwy.
Pomidorki możesz w środku lekko posolić, ale nie jest to konieczne ponieważ oliwki i ser są słone.
Tak przygotowanym farszem napełniaj pomidory. Udekoruj krążkami oliwek i listkiem bazylii. Smacznego.

Pomidor faszerowany
Pomidor faszerowany

Pomidory

Chyba większość ludzi lubi pomidory. My bardzo je lubimy i w sezonie chyba codziennie je jemy, jeśli nie surowe, to przetworzone na przykład dodane do zupy, bądź sosu. Najczęściej jemy malinówki lub pomidory malinowe, sięgamy też po koktajlowe. W tej chwili mamy 3 krzaki pomidorów koktajlowych na balkonie: maskotkę, koralik i yellow pear. Zdarza się, że zaplanuję dodać je do sałatki, bo sporo jest dojrzałych i idę za kilka godzin na balkon i już ich nie ma. Zbyszek wychodzi na balkon częściej niż ja :D.

Moi rodzice uprawiali pomidory. Mój tato zbudował im lokum pod folią. Zawsze były to pomidory – malinówki. Ludzie z całych Sędziejowic przychodzili je kupować. Była to uprawa ekologiczna, a pomidory smakowały przepysznie. Czasem Tato prowadził handel wymienny np. kura wiejska za pomidory lub kiełbasa swojska. Tatuś miał wyjątkowy zmysł do handlu i do kucharzenia również. Myślę, że ja i moja siostra miłość do gotowania odziedziczyłyśmy właśnie po tacie. Mama też gotowała bardzo smacznie, ale tato był mistrzem i weekendy w kuchni należały do niego.

Zobacz również przepis na bakłażana faszerowanego:
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/baklazan-faszerowany/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *