Pizza z białą i czerwoną cebulą z dodatkiem pieczarek

Pizza z białą i czerwoną cebulą z dodatkiem pieczarek

Pizza z białą i czerwoną cebulą z dodatkiem pieczarek

Składniki na wierzch:
5 średniej wielkości pieczarek
1/2 średniej cebuli cukrowej
1/2 średniej cebuli czerwonej
kulka mozzarelli
garść rukoli
Składniki na ciasto:
30 g drożdży
szczypta cukru
1/3 szklanki ciepłej wody
70 g mąki tortowej
25 g semoliny
płaska łyżeczka soli
niepełna łyżka oliwy
Składniki na sos:
2 kopiaste łyżeczki przecieru pomidorowego
szczypta oregano
szczypta „jarzynki”
łyżeczka sosu sojowego
ząbek czosnku

Przygotowanie:
Drożdże włóż do kubka, dodaj szczyptę cukru i wodę. Mąkę wsyp do miski i dodaj rozpuszczone drożdże. Dokładnie wymieszaj łyżką, następnie posyp stolnicę mąką, przełóż zawartość miski i wyrabiaj ciasto dodając w miarę potrzeby mąkę. Przykryj miseczką albo ścierką i zostaw do wyrośnięcia na około 20 minut, aż podwoi objętość. Przygotuj sos. Przecier pomidorowy wymieszaj z oregano, sosem sojowym, „jarzynką” i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Cebulę cukrową i czerwoną pokrój w piórka średniej grubości, a pieczarki w plastry i włóż do miseczki posól i wymieszaj cebulę z pieczarkami. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rukolę dokładnie umyj i osusz. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim formę do pizzy i posmaruj sosem. Na sos rozsyp 3/4 mozzarelli, następnie rozłóż cebulę wymieszaną z pieczarkami i posyp resztą sera. 

Pizza z białą i czerwoną cebulą
Pizza z białą i czerwoną cebulą

 

Włóż do piekarnika nagrzanego na maksa i piecz aż ser się stopi, a brzegi przyrumienią.

Pizza z białą i czerwoną cebulą
Pizza z białą i czerwoną cebulą


 

Pizza z pieczarkami, białą i czerwoną cebulą, posypana rukolą jest gotowa. Smacznego 🙂

 

Pizza z białą i czerwoną cebulą
Pizza z białą i czerwoną cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *