Pizza typu neapolitańskiego z szynką szwarcwaldzką

Pizza typu neapolitańskiego z szynką szwarcwaldzką

Pizza typu neapolitańskiego
Ciasto

Składniki na pizzę:
Składniki na ciasto:
30 g drożdży
szczypta cukru
1/3 szklanki ciepłej wody
70 g mąki tortowej
25 g semoliny
płaska łyżeczka soli
niepełna łyżka oliwy
Składniki na sos:
1/2 puszki krojonych pomidorów bez skóry
2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii
łyżeczka oliwy
pieprz
sól do smaku
Składniki na wierzch:
kulka mozzarelli w zalewie

50 g szynki szwarcwaldzkiej
jedna bardzo duża pieczarka lub kilka małych
kilka czarnych oliwek
1/2 łyżeczki suszonego oregano

Przygotowanie:
Drożdże włóż do kubka, dodaj szczyptę cukru i wodę. Mąkę wsyp do miski i dodaj rozpuszczone drożdże. Dokładnie wymieszaj łyżką, następnie posyp stolnicę mąką, przełóż zawartość miski i wyrabiaj ciasto dodając w miarę potrzeby mąkę. Przykryj szczelnie folią spożywczą i zostaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objętośc. Wstaw do lodówki na conajmniej 6 godzin, a najlepiej na 2 doby. Przygotuj sos. Pomidory z puszki przełóż do rondelka, dodaj oliwę i zredukuj aż będzie miał odpowiednią do smarowania konsystencję. Dodaj posiekaną bazylię i dopraw solą i pieprzem według uznania. Ciasto rozwałkuj  tak aby miało większą średnicę niż blacha do pieczenia pizzy, przełóż na blachę, następnie podwiń brzegi. Posmaruj sosem. Rozłóż pokrojoną w plastry mozzarellę. Pozrozkładaj szynkę pokrojoną na mniejsze kawałki, pieczarki pokronone w cienkie plasterki i oliwki. Posyp suszonym oregano.

Pizza typu neapolitańskiego
Pizza typu neapolitańskiego

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni z termoobiegiem i piecz aż brzegi ciasta bedą wyraźnie przyrumienione. Smacznego :).

Pizza typu neapolitańskiego
Pizza typu neapolitańskiego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *