Pieczone różyczki kalafiora

Pieczone różyczki kalafiora z nutka marokańską

Pieczone różyczki kalafiora z nutka marokańską

Pieczone różyczki kalafiora z nutka marokańską

Składniki dla 2 osób:
mały kalafior
2 – 3 łyżki oleju roślinnego
płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku
płaska łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki przyprawy marokańskiej lub większa szczypta kuminu
20 g pokrojonego w kostkę boczku
łyżka  startego parmezanu
łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
płatki chili – opcjonalnie

Przygotowanie:
Kalafiora umyj i osusz.
Podziel na różyczki mniej więcej takiej samej wielkości.
W misce połącz oliwę z wszystkimi przyprawami.
Włóż różyczki i starannie wymieszaj, tak aby kalafior pokrył się przyprawami.
Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Różyczki poukładaj kalafiora.
Posyp boczkiem i włóż do nagrzanego piekarnika.
Piecz do miękkości, czas zależy od wielkości różyczek (zazwyczaj około 20 minut, kalafior ma pozostać lekko chrupiący).
Wyjmij z piekarnika, posyp parmezanem, natką pietruszki lub kolendry, płatkami chili i zjadaj na ciepło. Smacznego :).

Pieczone różyczki kalafiora
Pieczone różyczki kalafiora

Zobacz również przepis na stek z kalafiora:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/przekaski/stek-z-kalafiora/

Możesz pominąć dodanie przyprawy marokańskiej lub kuminu i kolendry, a danie straci klimat marokański, który nie każdemu musi odpowiadać :). My kalafiora zjedliśmy na kolację, ale można go podać również jako danie główne. Wegetarianie wystarczy, że nie dodadzą boczku i mają również pyszny posiłek :). Płatki chili dodałam, bo lubię pikantne jedzenie, ale można już ich nie dawać i też fajnie ostro smakuje. 

2 thoughts on “Pieczone różyczki kalafiora z nutka marokańską”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *