Pieczarki marynowane

Pieczarki marynowane po raz pierwszy w życiu

Pieczarki marynowane

Pieczarki marynowane
Pieczarki marynowane

Składniki na 3 małe słoiczki:
400 g malutkich pieczarek
pół cebuli
kawałek marchewki
do każdego słoiczka: liść laurowy, 5 ziaren pieprzu, dwa półplastry cebuli, pół łyżeczki ziaren białej gorczycy, 2 plasterki marchewki
na zalewę: pół szklanki octu 10%, 1,5 szklanki wody, łyżka cukru, pół łyżeczki soli

Przygotowanie:
Pieczarki dokładnie wymyj, wrzuć do garnka, zalej taką ilością wody, żeby były dobrze przykryte i dodaj łyżkę octu. Od zagotowania się wody, gotuj przez 7 minut. W tym czasie do wyszorowanych i wyparzonych słoiczków wrzuć liść, cebulę, marchew, pieprz i gorczycę.

Pieczarki marynowane
Pieczarki marynowane

 

Przygotuj zalewę z octu, wody, cukru i soli. Zagotuj. Słoiczki napełnij grzybami, wlej zalewę, tak by grzyby były całkowicie przykryte. Na słoiki nałóż wieczka i pasteryzuj w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez 10-15 minut. Gdy słoiki trochę przestygną, dokręć i nie wyjadaj pieczarek od razu, daj im przynajmniej tydzień na marynowanie:) Pieczarki marynowane odstaw w ciemne miejsce. Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *