Jajka na roszponce z sosem tatarskim

Jajka na roszponce z sosem tatarskim

Jajka na roszponce z sosem tatarskim

Jajka na roszponce z sosem tatarskim
Jajka na roszponce z sosem tatarskim

Składniki dla 2 osób:
Garść roszponki
3 małe jajka ugotowane na twardo lub 2 duże
ogórek konserwowy
cebulki marynowane – kilka sztuk
3-4 grzybki marynowane
łyżeczka majonezu
łyżeczka musztardy dijon
łyżeczka chrzanu
łyżka jogurtu naturalnego
pieprz

Przygotowanie:
Roszponkę umyj i wysusz. Przygotuj sos. drobniutko pokrój ogórka konserwowego, marynowane cebulki i grzyby. Przełóż do miseczki i dodaj majonez, musztardę, chrzan i jogurt oraz odrobinę pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Roszponkę rozłóż na talerzu. Jajka obierz, przekrój na połówki i połóż na roszponce, polej sosem i podaj na stół. Smacznego:)

Jajka na roszponce z sosem tatarskim
Jajka na roszponce z sosem tatarskim

Jajka na roszponce z sosem tatarskim to bardzo proste danie, ale warto zrobić. Bardzo dawno nie robiłam i nie jadłam sosu tatarskiego, zwyczajnie zapomniałam o jego istnieniu. Wczoraj otworzyliśmy słoik z marynowanymi maślakami, które robiliśmy w październiku… sami. Oj naobierałam się tych maślaków. Oprócz marynowanych, suszyliśmy też. Niektórzy twierdzą, że maślaki nie nadają się do suszenia, ale to mit. Mają fantastyczny zapach, czasem do pojemnika, w którym je trzymam wsadzam nos i upajam się tym aromatem:).

Ale nie o tym miałam pisać. Poza grzybami, w słoiku w lodówce stoją pyszne ogórki konserwowe firmy Marter, polecam je, bo są naprawdę dobre. (Nikt mi nie płaci za reklamę, zwyczajnie uważam, że jeśli coś jest dobre i sprawdzone, to trzeba się dzielić tym z bliźnimi). No i te dwa słoiczki przypomniały mi o sosie tatarskim, a że w jeszcze innym słoiczku była cebulka marynowana, postanowiłam ją również wykorzystać. Do tego roszponka, która została mi z poprzedniego dnia, bo prawie nikt z producentów nie pakuje niczego dla 2 osób, a że ja nie lubię wyrzucać jedzenia, no to ułożyłam na niej jajka i to był dobry pomysł, bo polana sosem smakowała super:) Zachęcam do spróbowanie tego lekkiego i smacznego dania.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *