Jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkiem konserwowym

Jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkiem konserwowym

Jajka faszerowane
Zdjęcie wstępne

Składniki dla 2 osób:
3 jajka ugotowane na twardo
mini puszka tuńczyka w oleju
1/2 białej cebuli
średni ogórek konserwowy
2 łyżki majonezu
pieprz kolorowy
czarne oliwki, sałata i szczypior do dekoracji

Przygotowanie:
Tuńczyka dokładnie odsącz i przełóż do miseczki. Jajka przekrój wzdłuż, wyjmij żółtka i dorzuć do tuńczyka. Ogórka obierz ze skórki, cebulę obierz z łupinek. Cebulę i ogórka drobno posiekaj i przełóż do miseczki. Widelcem dokładnie rozcieraj żółtka razem z pozostałymi składnikami w miseczce. Dodaj majonez i kolorowy pieprz i wymieszaj. (Ja nie dodawałam soli, majonez i tuńczyk są wystarczająco słone jak dla mnie). Farsz nakładaj na jajka w miejsce po żółtku. Na wierzchu połóż kawałek czarnej oliwki i szczypiorek. Na talerzu rozłóż kilka listków sałaty i układaj połówki jajek. Ja podałam dodatkowo z koreczkami z grzybów marynowanych. Smacznego 🙂

Jajka faszerowane
Jajka faszerowane

Jajka

Małymi kroczkami zbliżamy się do Świąt Wielkiej Nocy, a to oznacza że jajka będą coraz częściej gościły na naszych stołach. Jajka lubią prawie wszyscy i spożywamy je w przeróżnych postaciach. Jajka na miękko gotujemy około 3 minut od momentu gdy woda zacznie wrzeć. Po zakończeniu procesu gotowania białko powinno być lekko ścięte, a żółtko płynne. W przypadku jeśli chcemy, żeby jajko było bardziej ścięte jajko gotujemy 5 minut.

Jajko na twardo gotujemy przez 8-10 minut. Jeśli będziemy gotować dłużej wówczas wokół żółtka pojawi się sina otoczka, a jajko straci na atrakcyjności. Po ugotowaniu koniecznie trzeba zanurzyć jajka w zimnej wodzie. To pomoże łatwiej obierać jajka.

Jajko w koszulce gotujemy bez skorupki w wodzie, do czasu ścięcia białka jajka, żółtko pozostaje płynne. Jajka w koszulkach, moim skromnym zdaniem prezentują się najatrakcyjniej. Zwykły tost z takim jakiem z rozlewającym się żółtkiem…rewelacja, albo sałatka…mniam. No to teraz sama sobie narobiłam smaka. W najbliższy weekend robimy jajka w koszulce podane na grzankach…palce lizać :). Już się cieszę. Dzięki, że wpadłaś(eś) do naszego bloga :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *