Jajka faszerowane tuńczykiem podane na roszponce

Jajka faszerowane tuńczykiem podane na roszponce

Jajka faszerowane tuńczykiem podane na roszponce

Składniki na 3 porcje:
3 jajka kurze ugotowane na twardo
3 jajka przepiórcze ugotowane na twardo
mała puszka tuńczyka w sosie własnym
średni ogórek konserwowy
2 łyżki kukurydzy z puszki
3 gałązki natki pietruszki
2 garście roszponki zwanej też roszpunką 🙂
1/2 małej cebuli
sól
pieprz
łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego
łyżeczka majonezu
łyżeczka oleju z pestek dyni lub innego ulubionego

Przygotowanie:
Jajka obierz ze skorupek i opłucz zimną wodą.
Roszponkę dokładnie wypłucz i osusz na papierowym ręczniku.
Tuńczyka osącz z zalewy.
Ogórka obierz (możesz pominąć ten krok) i pokrój w drobną kostkę.
Cebulę obierz i również pokrój w kostkę.
Z gałązek natki poobrywaj liście i posiekaj je bardzo drobno.
Majonez wymieszaj z jogurtem, natką pietruszki, pieprzem i solą.
Na talerzyki rozłóż roszponkę i skrop ją olejem z pestek dyni.
Jajka przekrój na pół.
Z jajek kurzych wyjmij żółtka, przełóż do miseczki i za pomocą widelca rozgnieć je.
Do miseczki dodaj ogórka, cebulę, kukurydzę oraz tuńczyka.
Dodaj przygotowany sos i starannie wymieszaj wszystko.
Farszem napełniaj białka kurzych jajek.
Poukładaj je na roszponce, a obok dołóż połówki jajek przepiórczych. Smacznego :).

Jajka faszerowane tuńczykiem
Jajka faszerowane tuńczykiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *