Jajka faszerowane szpinakiem, fetą i majonezem

Jajka faszerowane szpinakiem, fetą i majonezem

Jajka faszerowane szpinakiem, fetą i majonezem

Składniki na 3 jajka + pasta na kilka kanapek:
3 jajka ugotowane na twardo
4 brykiety mrożonego szpinaku lub 1/2 małego pęczka świeżego
2o – 30 g fety
kopiasta łyżka majonezu
2 ząbki czosnku
masło klarowane
sól
pieprz

Przygotowanie:
Jajka obierz ze skorupek.
W rondelku lub na patelni rozgrzej masło klarowane, wrzuć szpinak i smaż do momentu, aż się roztopi i ogrzeje. Jeśli używasz świeżego, to smaż tylko do momentu aż zwiędnie i się skurczy.
W międzyczasie obierz 2 ząbki czosnku i dodaj do szpinaku pod koniec smażenia.
Na talerzyku rozłóż papierowy ręcznik i przełóż na niego szpinak.
Gdy lekko przestygnie przełóż do naczynia do blendowania.
Jajka przekrój na pół i ostrożnie wyjmij żółtka.
Dodaj je do szpinaku.
Dołóż fetę i kopiastą łyżkę majonezu.
Zmiksuj całość na jednolitą pastę.
Dopraw solą i pieprzem.
Napełniaj pastą białka jajek.
Pozostałą pastę podaj do chleba lub bułek. Smacznego :).

Jajka faszerowane szpinakiem
Jajka faszerowane szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *