Jajka faszerowane łososiem

Jajka faszerowane łososiem w wersji lżejszej

Jajka faszerowane łososiem w wersji lżejszej

Składniki na 4 jajka:
4 jajka ugotowane na twardo
50 g łososia wędzonego na zimno
1/4 pęczka szczypiorku
kolorowy pieprz
2 łyżki chrzanowego serka almette
2 łyżki jogurtu greckiego

Przygotowanie:
Jajka obierz ze skorupek, wypłucz, przekrój na pół i delikatnie wyjmij żółtka. Łososia drobno pokrój, szczypiorek posiekaj. Żółtka przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem (możesz też zetrzeć na tarce), dodaj szczypiorek i łososia, wymieszaj. W kubku rozrób serek chrzanowy z jogurtem i pieprzem. Możesz zmienić podane przez mnie porcje wedle uznania. Sos wymieszaj z pastą. Faszeruj białka jajek. Udekoruj szczypiorem i kawałeczkami łososia. Smacznego :). 

Jajka faszerowane łososiem
Jajka faszerowane łososiem

Jajka

Jajko to symbol odradzającego się życia, za takie uznawane jest w wielu kulturach. 
Jajka gęsie można kupić w supermarketach lub małych osiedlowych sklepikach. Zawierają niestety dużo cholesterolu i są ciężkostrawne, dlatego nie poleca się z nich przygotowywać jajecznicy. Natomiast bardzo fajnie sprawdzą się jako dodatek do wypieków.
Jajka kurze, to głownie źródło białka. Są niskokaloryczne (jajko ważące 60 g, to ok. 80 kcal). Jeszcze całkiem niedawno mówiono, że jajka te zawierają dużo cholesterolu, ostatnio ta opinie uległa zmianie i na chwilę obecną lekarze zalecają włączenie jajek do codziennej diety.
Jajka strusie wyróżniają się przede wszystkim masą. Jedno takie jajo waży około 1,6 kg, czyli można przygotować z niego jajecznicę dla co najmniej dla 10 osób. Skorupa takiego jajka jest 10 razy grubsza aniżeli jajka kurzego dlatego do rozbicia jej potrzebny jest nóż z piłką, Poza tym jajka strusie są bardzo drogie.

Jajka kacze charakteryzują się lekko oleistym smakiem, dlatego nie każdemu będą smakować w formie jajecznicy. Jajka te zawierają dużo wartości odżywczych. Świetnie sprawdzą się do wypieków albo do przygotowania domowego makaronu.
Nie każdy wie, że skorupki jajek są bardzo zdrowe. Są bogatym źródłem cynku, żelaza i krzemu. Skorupki zanurzamy na 4-5 minut we wrzątku, osuszamy a następnie mielimy w młynku do kawy. Można je wymieszać z jogurtem lub twarożkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *