Grillowany ser halloumi z truskawkowym sosem chili

Grillowany ser halloumi z truskawkowym sosem chili

Grillowany ser halloumi z truskawkowym sosem chili

Składniki dla 2 osób:
Opakowanie sera halloumi
2 garście roszponki
150 g truskawek + 2-3 do dekoracji
2 łyżki dobrej jakości oliwy
papryczka chili
mała szalotka
łyżeczka cukru trzcinowego
ząbek czosnku
łyżka białego octu winnego
pieprz
sól – opcjonalnie, ser jest słony
płatki chili – opcjonalnie, tylko dla lubiących naprawdę ostre smaki

Przygotowanie:
Truskawki umyj i odetnij szypułki, zostaw je tylko tym przeznaczonym do dekoracji.
Papryczkę chili umyj, przekrój na pół, usuń nasiona i drobno posiekaj.
Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
Szalotkę obierz i posiekaj lub pokrój w niewielką kostkę.
Wszystko przełóż do kielicha blendującego i dodaj cukier, ocet winny, czosnek i łyżkę oliwy.
Składniki dokładnie zblenduj na jednolity sos.
Dopraw pieprzem i ewentualnie solą i płatkami chili.
Roszponkę wymyj i osusz papierowymi ręcznikami lub w suszarce do sałat.
Se halloumi pokrój na plastry w poprzek.
Każdy posmaruj odrobiną oliwy i połóż na dobrze rozgrzanej patelni grillowej.
Smaż z dwóch stron, aż się zarumieni.
Na talerzach rozłóż roszpunkę, poukładaj gorące plastry grillowanego sera i polej obficie truskawkowym sosem chili.
Od razu podawaj. Smacznego :).

Grillowany ser halloumi
Grillowany ser halloumi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *