Grillowany bakłażan z duszoną roszponką

Grillowany bakłażan z duszoną roszponką

Grillowany bakłażan z duszoną roszponką

Składniki dla 2 osób:
średni bakłażan
3 garście roszponki, zwanej również roszpunką
8 łyżeczek twarożku koziego z ziołami
15-20 orzeszków ziemnych
masło klarowane lub olej roślinny
2 małe szalotki
ząbek czosnku

Przygotowanie:
Orzeszki ziemne grubo posiekaj.
Bakłażana pokrój w plastry, posyp solą i odłóż na bok na 15 minut.
Szalotki i czosnek obierz i drobno posiekaj.
Roszponkę wymyj i osusz.
Za pomocą ręcznika papierowego zetrzyj sól i kropelki z bakłażana.
Rozgrzej patelnię grillową, rozłóż plastry bakłażana i grilluj z obu stron do momentu, aż warzywo zmięknie.
W rondelku rozgrzej masło klarowane lub olej roślinny i zeszklij szalotkę, dodaj czosnek oraz roszponkę.
Duś na małym ogniu kilka minut, aż liście zwiędną i skurczą się. 
Gotowe plastry bakłażana rozkładaj na talerze. 
Nakładaj na nie po łyżeczce serka i roszponki oraz posyp orzeszkami ziemnymi. Smacznego :). 

Grillowany bakłażan z duszoną roszponką
Grillowany bakłażan z duszoną roszponką

Zobacz także przepis na mini pizzę z bakłażana:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/przekaski/pizza-z-baklazana/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *