Galaretka z udźca kurczaka na bazie rosołu

Galaretka z udźca kurczaka na bazie rosołu

Galaretka z udźca kurczaka
Galaretka z udźca kurczaka

Składniki na 3 porcje:
1/2 litra rosołu
udziec z kurczaka ugotowany w rosole
2 łyżeczki żelatyny spożywczej
mała puszka groszku
duży ząbek czosnku lub dwa małe
kilka plasterków marchewki ugotowanej w rosole
jajko na twardo
gałązka natki pietruszki

Przygotowanie:
Jest to przepis na 3 porcje galaretki zrobionej przy okazji przyrządzania rosołu. Do garnka, w którym gotujesz rosół dorzuć duży udziec z kurczaka. Gotuj, aż mięso będzie odchodzić od kości i wyjmij z rosołu razem z kawałkiem marchewki. Ściągnij skórę z kurczaka i oddziel mięso od kości. Marchewkę pokrój w plasterki. Przygotuj trzy salaterki. Czosnek przeciśnij przez praskę i rozłóż do trzech salaterek. Z jajka wykrój trzy grubsze plastry i włóż po jednym do każdej miseczki (resztę jajka od razu zjedz 🙂 ). Do salaterek włóż też po dwa plastry marchewki, po dwie łyżki groszku z puszki i listku natki pietruszki. Kurczaka pokrój na małe kawałki i rozłóż do miseczek. Do rondelka wlej pół litra rosołu, doprowadź do wrzenia, wyłącz ogień i dodaj dwie płaskie łyżeczki żelatyny spożywczej, mieszaj dopóki żelatyna się całkowicie nie rozpuści. Rosół rozlej do salaterek i odstaw do stężenia. Podawaj z kawałkami cytryny. Smacznego :).

Galaretka z udźca kurczaka
Galaretka z udźca kurczaka

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *