Frytki z batatów

Frytki z batatów podane z sosem czosnkowym

Frytki z batatów podane z sosem czosnkowym

Frytki z batatów podane z sosem czosnkowym

Składniki dla 2 osób:
2 duże bataty
łyżka słodkiej papryki w proszku
łyżka ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczka soli himalajskiej
2 łyżki oleju ryżowego, ewentualnie innego roślinnego
2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
Bataty wyszoruj, możesz obrać skórę lub zostawić.
Pokrój warzywo w długie, mniej więcej równe słupki.
W misce połącz papryki z solą, olejem i sokiem z cytryny.
Dokładnie wymieszaj.
Wkładaj po kilka frytek i obtaczaj w przygotowanej marynacie.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Układaj frytki na blasze i włóż do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.
Podawaj z sosem.
Ja zrobiłam sos czosnkowy. Smacznego :).

Frytki z batatów
Frytki z batatów

Zobacz również przepis na pieczone plastry batatów:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/dania-jarskie/pieczone-bataty-na-ostro/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *