Faszerowana gruszka pieczona z serem pleśniowym

Faszerowana gruszka pieczona z serem pleśniowym

Faszerowana gruszka pieczona z serem pleśniowym

Składniki dla 2 osób:
2 gruszki u nas konferencja
6 łyżeczek konfitury z żurawiny
4 łyżeczki pokruszonego sera z niebieską pleśnią
łyżeczka soku z cytryny
ocet balsamiczny

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
Gruszki obierz ze skóry i wydrąż gniazda nasienne.
Skrop gruszki sokiem z cytryny, wtedy zachowają ładny kolor.
Nałóż w wydrążone miejsca po łyżeczce konfitury z żurawiny i sera pleśniowego.
Włóż do piekarnika i piecz około 20 minut.
Gruszka powinna zachować chrupkość.
Jeśli chcesz, żeby gruszka była bardzo miękka to włóż ją do piekarnika na 30 minut, następnie wyjmij na chwilkę i dopiero faszeruj konfiturą i serem i ponownie daj do piekarnika na 15 minut.
Na talerzu polej delikatnie octem balsamicznym i udekoruj 2 łyżeczkami żurawiny. Smacznego :).

Faszerowana gruszka pieczona
Faszerowana gruszka pieczona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *