Buraczki w śmietanie

Buraczki w śmietanie z cebulką i czosnkiem

Buraczki w śmietanie z cebulką i czosnkiem

Buraczki w śmietanie z cebulką i czosnkiem

Składniki dla 4 osób:
4 spore podłużne buraki
1 cebula
1 ząbek czosnku
30 ml śmietanki 30 %
łyżeczka mąki kukurydzianej lub pszennej

Przygotowanie:
Buraki porządnie wyszoruj, wysusz i zawiń każdy oddzielnie w folię aluminiową (błyszczącą stroną do środka).
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz buraki około 1 godziny (czas pieczenia zależy od wielkości buraków, może się wydłużyć do 1,5 godziny. Za pomocą patyczka do szaszłyków sprawdź, czy swobodnie wchodzi w buraka, jeśli tak, to buraki są gotowe).
Buraki odwiń z folii, przestudź i obierz ze skóry.
Cebulę i czosnek obierz i pokrój w niewielką kostkę.
Buraki przetnij na pół, ponacinaj i lekko wydrąż.
Wydrążony miąższ pokrój w małą kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i wrzuć cebulę, zeszklij ją i dorzuć czosnek.
Chwilkę razem przesmażaj, a gdy poczujesz aromat czosnku dodaj posiekane buraczki.
Smaż razem 3-4 minuty, posyp mąką i zasmaż, a następnie zalej śmietanką.
Buraczki polej sosem i zjadaj. Smacznego 🙂

 

Buraczki w śmietanie
Buraczki w śmietanie

Zobacz również przepis na buraczki na ciepło, jako dodatek do obiadu:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/salatki-i-surowki/buraczki-na-cieplo/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *