Bakłażan zapiekany z pieczarkami i kurczakiem

Bakłażan zapiekany z pieczarkami i kurczakiem

Bakłażan zapiekany z pieczarkami i kurczakiem

Składniki dla 2 osób:
mały bakłażan
10 średnich pieczarek
1/2 średniego fileta z kurczaka
1/2 małej cebuli
4 łyżki startego sera…u nas parmezan
2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
olej
sól
pieprz
pikantny ketchup

Przygotowanie:
Z bakłażana odetnij końcówki.
Pozostałą część warzywa pokrój w centymetrowe plastry.
Każdy z nich z obu stron posyp solą i odłóż na 10 – 15 minut.
W tym czasie obierz (albo nie obieraj :D) pieczarki i pokrój w średniej grubości plastry.
Cebulę obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę.
Kurczaka również pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej dość mocno olej i wrzuć pieczarki, kurczaka i cebulę.
Przesmażaj aż pieczarki i mięso się lekko zrumienią.
Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
W między czasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni z termoobiegiem lub 200 stopni bez termoobiegu.
Za pomocą ręczników papierowych  zetrzyj z bakłażana sól wraz sokiem, który się wydzielił.
Blachę do pieczenia wyściel papierem do pieczenia.
Przy pomocy pędzelka wysmaruj papier olejem i ułóż na nim plastry bakłażana.
Poukładaj na nich przygotowane pieczarki i kurczaka.
Posyp dość obficie serem.
Zapiekaj do momentu, aż ser się wyraźnie zrumieni.
Wykładaj na talerze i posyp natką pietruszki.
Możesz podać ketchup. Smacznego :)>

Bakłażan zapiekany z pieczarkami
Bakłażan zapiekany z pieczarkami

Zobacz również przepis na grillowanego bakłażana z roszponką:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/przekaski/grillowany-baklazan-z-duszona-roszponka/

Pyszny bakłażan

Bakłażan jest warzywem bardzo wdzięcznym i jak dla mnie bardzo smacznym. Pasuje świetnie do zapiekania, a można go zapiekać na mnóstwo różnych sposobów: z serem, z mięsami, z warzywami, z ryżem, makaronem, kaszami…i tak wymieniać można by jeszcze długo :). Poza tym jest nieodzownym składnikiem lecza, ratatui i wielu innych potraw zwłaszcza u naszych sąsiadów z południowej Europy. Ja osobiście lubię go grillowanego jako składnik sałatki, albo bez żadnych innych dodatków. Ale przyznaję się, że kilka pierwszych spotkań moich kubków smakowych z tym warzywem nie zakończyło się wielkim wow. To wow przychodziło stopniowo…teraz jest WOW :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *