Mango lassi

Mango lassi z kardamonem

Mango lassi z kardamonem

Mango lassi z kardamonem

Składniki dla 2 osób:
mango
mały jogurt naturalny płynny
łyżeczka soku z agawy lub miodu
szczypta mielonego kardamonu

Przygotowanie:
Mango obierz ze skóry i pokrój byle jak miąższ.
Przełóż do kielicha blendera.
Dodaj cały jogurt i kardamon.
Zmiksuj na jednolitą masę.
Przelej do wysokich szklanek, udekoruj listkami świeżej mięty i pij na zdrowie :).

Mango lassi
Mango lassi

Lassi

Lassi to hinduski napój jogurtowy. Pije się zarówno lassi słony jak i lassi słodki. Ten schłodzony napój jest niezwykle popularny i można go dostać właściwie w całych Indiach. Spotka się go zarówno w najlepszych hotelach i restauracjach jak również na najskromniejszych plażowych straganach. Takie tradycyjne lassi przyrządza się z dodatkiem soli, cukru, zimnej wody, kuminu mielonego i listków mięty. Słodkie lassi natomiast dekoruje się często prażonymi pistacjami.
W kuchni indyjskiej jogurt ma niezliczone zastosowania. Jest środkiem zmiękczającym mięso, a także zakwaszającym potrawy, poza tym głównym składnikiem niezliczonych rait i ćatni. Indyjski jogurt, tzw kard (curd) często wyrabia się z mleka bawolic. Dobrym zamiennikiem jest zwykły naturalny jogurt z mleka krowiego, rozmieszany na gładką masę.
Zielony kardamon nazywany jest królową przypraw (mianem króla honoruje się czarny pieprz) i stanowi jeden z najbardziej popularnych aromatów stosowanych w kuchni indyjskiej, dodawany zarówno do potraw pikantnych, jak i słodkich, a także napojów. 

Informacje powyższe zapożyczyłam z książki Kuchnia Indyjska – autentyczne przepisy z całych Indii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *