Lemoniada truskawkowo rabarbarowa

Lemoniada truskawkowo rabarbarowa

Lemoniada truskawkowo rabarbarowa

Składniki na 1,5 litra:
łodyga rabarbaru
10-12 dużych truskawek
5-6 plasterków cytryny
10-15 listków mięty
3-4 łyżki syropu klonowego
1,5 litra gazowanej wody

Przygotowanie:
Cytrynę dokładnie wyszoruj i przelej wrzątkiem.
Rabarbar i truskawki umyj pod bieżącą wodą.
Listki mięty opłucz.
Rabarbar obierz z włókien i pokrój w cienkie plasterki.
Truskawki pozbaw szypułek i pokrój w mniejsze kawałki.
1/5 owoców odłóż na bok, a resztę przełóż do kielicha blendera.
Zmiksuj dokładnie i przełóż do dzbanka.
Zalej wodą.
Z cytryny odetnij 5-6 plasterków.
Dodaj syrop klonowy, odłożone owoce, plastry cytryny oraz liście mięty.
Wstaw do lodówki na 2 godziny, a potem ciesz się tym pysznym smakiem :).
Smacznego i na zdrówko :).

Lemoniada truskawkowo rabarbarowa

Mięta


Prawie zawsze, gdy słonko mocno grzeje przygotowuję do picia lemoniadę lub wodę smakową. Dają wspaniałe orzeźwienie i smakują cudownie. Polecam :).
Mięta na moim balkonie cudownie się rozrosła i staram się ją dodawać do wielu potraw. Wczoraj była u nas Sandra i na jej życzenie robiliśmy falafele (przepis znajdziesz na blogu), a do nich zrobiłam jogurtowy sos tahini z dodatkiem świeżej kolendry i właśnie mięty. Sos miętowy dość często podaję do ryb i mięs. W Polsce mięta jest bardzo popularna, niektórzy uważają ją nawet za zwykły chwast, pewnie dlatego, że jest bardzo łatwa w uprawie i szybko się rozrasta. Pamiętajmy jednak, że jej liście to bogactwo tak potrzebnych dla naszego organizmu wapnia, magnezu, fosforu i potasu.
Posiada również właściwości antybakteryjne i wspomaga pracę jelit. Pamiętajmy o niej w kuchni :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *