Lemoniada rabarbarowa z wanilią i limonką

Lemoniada rabarbarowa z wanilią i limonką

Lemoniada rabarbarowa z wanilią i limonką

Składniki na 1,5 litra lemoniady:
650 g rabarbaru
4 łyżki soku z limonki
100 ml syropu z agawy
laska wanilii

Przygotowanie:
Rabarbar dokładnie umyj i obierz.
Pokrój go w 2 centymetrowe kawałki i zalej litrem wody.
Laskę wanilii przetnij na pół i czubkiem noża zeskrob ziarenka.
Dodaj je do rabarbaru.
Wlej również sok z limonki oraz syrop z agawy (ewentualnie możesz dosłodzić ksylitolem lub po prostu cukrem, ale pamiętaj lemoniada nie może być słodka).
Gotuj na małym ogniu przez 4-5 minut.
Ostudź wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem dodaj 0,5 litra gazowanej wody.
Przemieszaj i przecedź przez sito.
Kilka kawałków rabarbaru możesz dodać do dzbanka.
Na zdrowie :).

Lemoniada rabarbarowa z wanilią
Lemoniada rabarbarowa z wanilią

Rabarbar jest warzywem, dość popularnym w Polsce. Pochodzi z Azji Środkowej i południowej Syberii. W kuchni wykorzystujemy grube łodygi warzywa, które są kwaśne, a dzięki temu idealne na kompot, lemoniadę, czy też na ciacho. Polecam na upalne dni :). 

Zobacz również przepis na lemoniadę cytrusową:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/napoje/lemoniada-cytrusowa-z-fanta/

2 thoughts on “Lemoniada rabarbarowa z wanilią i limonką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *