Lemoniada arbuzowa bez cukru z listkiem mięty

Lemoniada arbuzowa bez cukru z listkiem mięty

Lemoniada arbuzowa bez cukru z listkiem mięty

Składniki na prawie 2 litry lemoniady:
1,5 kilograma arbuza – waga ze skórą
5 łyżek soku z limonki lub cytryny
1,5 litra gazowanej wody

Przygotowanie:
Arbuza pokrój w małe kawałki, skórę odrzuć.
Postaraj się wydobyć pestki (jeśli jest bezpestkowy, to oczywiście pomiń ten krok) i przełóż miąższ do kielicha blendera.
Dodaj sok z limonki i zmiksuj dokładnie.
Przelewaj powoli przez sito i przecieraj do dzbanka.
Sukcesywnie wlewaj wodę i odstaw do schłodzenia.
Możesz ozdobić kulkami wyciętymi z miąższu arbuza i listkiem świeżej mięty lub w dowolny, inny sposób :).

Lemoniada arbuzowa
Lemoniada arbuzowa

Zobacz również przepis na lemoniadę z rabarbaru:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/napoje/lemoniada-rabarbarowa-z-wanilia-i-limonka/

Nie bardzo rozumiem, dlaczego w większości przepisów na lemoniadę pojawiają się takie ogromne ilości cukru. Moim zdaniem, żeby coś dobrze orzeźwiało, a takie jest wszak zadanie lemoniady, to nie może być zbyt słodkie, bo skutek będzie mierny. Poza tym szanujmy swoje zdrowie. W żywności znajduje się już i tak mnóstwo cukru, więc tam gdzie to nie jest konieczne staram się go nie dodawać. Oczywiście można dosłodzić szczególnie gdy owoce, z których jest zrobiona nie są słodkie, ale z umiarem i niekoniecznie cukrem :). Ale taka jest moja opinia, każdy ma do swojej prawo :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *