Kompot z suszonych owoców z miodem i cynamonem

Kompot z suszonych owoców z miodem i cynamonem

Kompot z suszonych owoców z miodem i cynamonem

Składniki:
200 g suszonych jabłek
200 g suszonych polskich śliwek
200 g suszonych gruszek
4 łyżki miodu
2 kawałki kory cynamonu
10 goździków
pomarańcza

Kompot z suszonych owoców
Kompot z suszonych owoców

Przygotowanie:
Namocz owoce w letniej wodzie i zostaw na całą noc. Następnego dnia przełóż owoce wraz z wodą, w której się moczyły do dużego garnka, uzupełnij wodą, razem powinno być 3 litry płynu. Zagotuj, dodaj korę cynamonu, goździki i miód. Gotuj około pół godziny, owoce muszą oddać z siebie to co najlepsze:). Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i dodaj pokrojoną pomarańczę. Kompot z suszonych owoców jest gotowy. Smacznego:)

Czasami myślę, że do kompotu z suszonych owoców trzeba dorosnąć. Pamiętam, że będąc dzieckiem było to najmniej oczekiwane przeze mnie danie wigilijne. Podobnie sytuacja wyglądała z moją córką, zawsze zatykała nos, wypijała łyczek i uważała iż zadanie zaliczone :). Obecnie lubię kompot, szczególnie gdy dodam do niego cytrusy i przełamię nimi smak. Zbyszek natomiast bardzo lubi tego typu kompoty, dlatego w naszym domu robimy zdecydowanie częściej aniżeli tylko na wieczerzę wigilijną 🙂

Według Wikipedii:

Kompot z suszu – tradycyjny polski napój bezalkoholowy, przyrządzany z gotowanych suszonych owoców. Początkowo podawany zimą do obiadu, obecnie serwowany jest do wieczerzy wigilijnej.

Najczęściej do jego przygotowania wykorzystuje się suszone śliwki, gruszki, jabłka, morele, figi i rodzynki. Doprawić go także można cukrem, cytryną, skórką otartą z cytryny i pomarańczy[1], goździkami[1], korą cynamonową[1], imbirem i gałką muszkatołową. W literaturze spotyka się także przepisy proponujące dodanie słodkiego lub półsłodkiego białego wina[1].

Właściwości odżywcze

Kompot z suszu dobrze gasi pragnienie. Posiada wysoką zawartość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika[2], dzięki czemu przyspiesza perystaltykę jelit. Zawiera witaminy A i B (w tym kwas foliowy), pewną ilość witaminy C (większość witaminy C zawartej w owocach ulega zniszczeniu podczas gotowania) oraz dużą ilość potasu [2]. Suszone owoce zawierają także peptydy i żelazo. Należy uważać na kompoty przyrządzone z dużej ilości cukru[2].

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *