Grzane wino po skandynawsku

Grzane wino po skandynawsku – Glögg

Grzane wino po skandynawsku – Glögg

Grzane wino po skandynawsku – Glögg

Inspiracją do zrobienia glöggu były przepisy znalezione w internecie

Składniki:
butelka czerwonego wina półsłodkiego lub półwytrawnego
2 szklanki soku pomarańczowego
2 łyżki miodu
drobno pokrojona skórka z połowy pomarańczy + kilka plastrów pomarańczy do dekoracji
kawałek świeżego imbiru – najlepiej ilość dostosować do swoich upodobań
2 laski cynamonu
10 goździków
5 nasion kardamonu
4 łyżeczki płatków migdałów lub grubo posiekanych   + łyżeczka
1/4 szklanki rodzynek lub żurawiny suszonej + łyżka
szklanka rumu

Przygotowanie:
Do rondla wlej sok pomarańczowy i zagotuj.
Dodaj wszystkie składniki poza winem, rumem, plastrami pomarańczy, miodem oraz dodatkowymi migdałami i rodzynkami.
Gotuj na małym ogniu (ma tylko lekko bulgotać) około 30 minut.
Przelej przez sito do większego garnka, dodaj wino, rum, miód i podgrzej całość, ale nie dopuść by przekroczyło 70 stopni, bo uciekną % i będziesz mieć napój bezalkoholowy :).
Rozlej do szklanek, dodaj do każdej po plastrze pomarańczy oraz trochę migdałów i rodzynek.
Na zdrowie :D.

Grzane wino po skandynawsku
Grzane wino po skandynawsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *