Ajerkoniak, czyli likier jajeczny z wanilią

Ajerkoniak, czyli likier jajeczny z wanilią

Ajerkoniak, czyli likier jajeczny z wanilią

Składniki na niepełne 2 litry:
0,5 litra spirytusu
3 puszki po 400 g mleczka kokosowego
200 g ksylitolu
50 ml esencji waniliowej lub ziarenka z jednej laski wanilii
14 żółtek

Przygotowanie:
Jajka po kolei rozbijaj i oddzielaj żółtka od białek.
Żółtka wbijaj od razu do naczynia, w którym będziesz miksować.
Z białek zrób pavlovą :D.
Do żółtek dodaj ksylitol, który z powodzeniem możesz zastąpić zwykłym cukrem.
Miksuj dość długo, po skosztowaniu nie powinno być czuć drobinek ksylitolu, bądź cukru.
Teraz dodawaj po puszce mleczka kokosowego oraz ziarenka wanilii lub esencję waniliową i miksuj nadal.
Gdy mleko dobrze połączy się żółtkami dolewaj spirytus cienkim strumieniem nie przerywając miksowania.
Najlepiej jak spirytus będzie wlewany w miejsce wiru wytworzonego podczas miksowania.
Zaangażuj do pomocy drugą osobę najlepiej :D.
Gotowy ajerek rozlej do butelek. Na zdrowie :).

Ajerkoniak
Ajerkoniak

Ajerkoniak, który zrobiliśmy nie jest zbyt słodki, dlatego jeśli wolisz wersję słodszą po prostu dodaj więcej ksylitolu lub cukru. Ważne jest by spirytus wlewać do masy jajecznej naprawdę cienkim strumieniem, w przeciwnym razie likier może się ściąć. Wanilia może nie jest konieczna, ale ja zawsze robię ajerkoniak z jej dodatkiem, ponieważ zdecydowanie podnosi walory smakowe. 
Bardzo lubię dodać sobie odrobinę tego likieru jajecznego do popołudniowej kawki, smakuje mi wtedy wybornie :). Zachęcam do wypróbowania naszego przepisu :). 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *