Zuppa Pavese

Zuppa Pavese, czyli włoska zupa z Pawii

Zuppa Pavese, czyli włoska zupa z Pawii

Zuppa Pavese, czyli włoska zupa z Pawii

Składniki dla 2 osób:
0,5 litra rosołu wołowego
2 kromki białego chleba
2 żółtka
50 g parmezanu
ząbek czosnku
oliwa do smażenia
łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Czosnek obierz i posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę w średniej temperaturze i smaż na złoto kromki chleba. Chleb powinien „wypić” oliwę. Przełóż kromki na drugą stronę i posyp posiekanym czosnkiem.

Zuppa Pavese
Grzanka z czosnkiem

Jajko rozbij i oddziel białko od żółtka.  Na gorącą grzankę połóż żółtko.

Zuppa Pavese
Połóż na grzance żółtko

Posyp natką pietruszki.

Zuppa Pavese
Dodaj natkę pietruszki

Zalej gorącym bulionem wołowym i posyp obficie startym parmezanem. Zupę podawaj gorącą. Smacznego :).

Zuppa Pavese
Zuppa Pavese

Zupa z Pawii

Do przygotowania tej zupy wykorzystałam przepis z książki „Kulinarna podróż. Smaki świata”.
Przytoczę teraz legendę dotyczącą powstania tej zupy również opierając się o treści zawarte w wymienionej już pozycji literackiej. Jak całe mnóstwo pysznych i nieskomplikowanych dań, to również wywodzi się raczej od biedoty, która to z powodu ubóstwa tworzyła pyszne dania z najprostszych składników.

Zuppa Pavese to w języku włoskim „zupa z Pawii”. Pawia to miejscowość położona 30 km od Mediolanu. Legenda głosi, że jej receptura narodziła się w 1525 roku, kiedy to francuski król Franciszek I szukał posiłku po przegranej bitwie. Spotkał wieśniaczkę, która zaoferowała mu chleb z bulionem. Po chwili jednak uznała, że to niegodne jedzenie dla króla, poszła więc do kurnika, wzięła dwa jajka i wbiła je do miski, a wszystko posypała serem. Dlatego zupę tę nazywa się czasem królewską.

Potrawa przetrwała w tej samej formie do dzisiaj i zajadają się nią nie tylko mieszkańcy Włoch. To niezmiernie prosta zupa, oparta na równie prostych składnikach. Jeśli mamy gotowy rosół lub bulion, to przygotowanie tej zupy nie zajmie więcej niż kilkanaście minut.

Zupa ta przypomina mi w znacznym stopniu czeską zupę czosnkową, którą też uwielbiam i która jest równie prosta w przygotowaniu. Poniżej zamieszczam link :).
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/zupa-czosnkowa/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *