Tradycyjny hummus

Tradycyjny hummus, danie z Bliskiego Wschodu

Tradycyjny hummus, danie z Bliskiego Wschodu

Tradycyjny hummus, danie z Bliskiego Wschodu

Składniki na małą miseczkę:
szklanka ugotowanej ciecierzycy
3 łyżki tahini
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1-2 ząbki czosnku
6-9 łyżek wody
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka kuminu – opcjonlnie

Przygotowanie:
Ciecierzycę namocz na noc. 
Ugotuj do miękkości, zazwyczaj trwa to około 30 minut, ale kontroluj.
Przestudź.
Obierz czosnek i grubo posiekaj.
Przełóż cieciorkę do naczynia, w którym miksujesz.
Dodaj tahini, sok z cytryny, oliwę, czosnek (jeśli chcesz uzyskać bardziej czosnkowy hummus, dodaj dwa ząbki), sól oraz 6 łyżek wody.
Wszystko dokładnie zblenduj na jednolitą masę.
Jeśli chcesz możesz dodać kumin, ja tym razem nie dodawałam.
Jeśli humus wyszedł za gęsty dodawaj po łyżce wody.
Hummus powinien mieć konsystencję masła. Smacznego :).

Tradycyjny hummus
Tradycyjny hummus

Hummus

Hummus jest tradycyjną potrawą pochodzącą z Bliskiego Wschodu. Najczęściej przyrządzany jest z ciecierzycy pospolitej zwanej również cieciorką lub grochem włoskim. To bardzo popularna roślina w kuchni krajów z basenu Morza Śródziemnego. Przyrządzany z niej hummus występuje w wielu odmianach, zazwyczaj jako zimna przekąska podawana z chlebem pita. Hummus może być przyrządzany z innych roślin strączkowych np. bobu. W naszym kraju najpopularniejszy jest wśród wegetarian i wegan.

Według legendy hummus został wymyślony przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych.  Przygotowywanie hummusu jest jednym z elementów kulinarnej wojny pomiędzy Libanem a Izraelem. Największy talerz z hummusem przygotowany przez libańskich kucharzy w 2010 roku ważył 10 452 kilogramy. Izrael zajmuje się eksportem hummusu do wielu krajów i jest przez Arabów oskarżany o przywłaszczenie sobie nazwy. Próby zastrzeżenia prawa do korzystania z nazwy potrawy przez Libańczyków spaliły na panewce. 
Obecnie hummus stał się popularny na całym świecie. Podawany jest z przeróżnymi dodatkami. Można zatem dostosowywać smaki do swoich upodobań. Popularny jest w Polsce taki z dodatkiem zielonego groszku, pieczonej papryki jak również z bobem, czy pieczonymi burakami :). Chyba będę chciała, któryś z nich wkrótce zrobić :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *