Tortilla española

Tortilla española, czyli hiszpański omlet

Tortilla española, czyli hiszpański omlet

Składniki dla 2 małe porcje:
2 średnie ziemniaki
1/4 papryki czerwonej
1/2 dużej cebuli
2 plasterki szynki jamon serrano lub inna długodojrzewająca
2 jajka
ząbek czosnku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
szczypta suszonych ziół prowansalskich
pieprz
sól
płatki chili
olej lub oliwa

Przygotowanie:
Ziemniaki wyszoruj, obierz i pokrój w plastry. Paprykę pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Na średniej patelni rozgrzej olej lub oliwę i wrzuć ziemniaki, paprykę i cebulę. Dodaj odrobinę soli. Smaż aż warzywa zmiękną.

Tortilla española
Smaż aż warzywa zmiękną

Gotowe zdejmij z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsącz z tłuszczu, przełóż do miski i zostaw do ostygnięcia. Obierz ząbek czosnku, przeciśnij przez praskę do naczynia z usmażonymi warzywami, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i płatkami chili. Wbij jajka i wymieszaj dokładnie.  Szynkę pokrój na mniejsze kawałki i dołóż do miski i ponownie wymieszaj.

Tortilla española
Dokładnie wymieszaj

Przygotowaną masę wlej na rozgrzaną patelnię. Gdy masa z góry będzie prawie ścięta, to odwróć za pomocą talerza na drugą stronę i smaż do pełnego zrozumienia.

Tortilla española
Tortilla española

Rozłóż na talerze i posyp szczypiorkiem. Smacznego :).

Tortilla española
Tortilla española

Tortilla zazwyczaj kojarzy nam się z Meksykiem, ta hiszpańska to zupełnie inne danie. W wersji podstawowej składa się z ziemniaków, cebuli i jaj. Aczkolwiek możemy ją modyfikować w dowolny sposób, w zależności od naszych upodobań. My do podstawowych składników dodaliśmy szynkę, paprykę czerwoną i płatki chili. Robimy tę tortillę od czasu do czasu i za każdym razem trochę inaczej, ale zawsze wychodzi pyszna :). Danie jest tanie, zwłaszcza w wersji podstawowej, nieskomplikowane (no może początkującym kucharzom troszkę problemu przysporzyć przerzucenie tortilli na talerz i potem z powrotem na patelnię). Nie wymaga też zbyt wielu działań przygotowawczych i nie pochłania zbyt wiele czasu. Kochani zachęcam Was do wypróbowania tego dania, bo naprawdę warto…pysznie smakuje. A jak jeszcze dodam, że użyliśmy młodych ziemniaczków, to chyba więcej słów zachęty jest absolutnie zbędna :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *