Spaghetti z boczkiem i zielonymi szparagami

Spaghetti z boczkiem i zielonymi szparagami

Składniki dla 4 osób:
100 g surowego boczku wędzonego
1/2 pęczka zielonych szparagów
cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
masło klarowane
szczypta cukru
sól
kilka listków świeżej bazylii
makaron spaghetti
30-40 g parmezanu

Przygotowanie:
Boczek pokrój w paseczki lub w kostkę i wysmażaj na patelni, aż stanie się chrupiący. Na talerzu rozłóż ręcznik papierowy i przełóż boczek. Szparagi umyj, usuń twarde końcówki (przełamuj szparag, a pęknie we właściwym miejscu) i pokrój na 2-3 cm kawałki, główki odłóż na bok. W rondlu rozpuść masło, wrzuć szparagi bez główek. Smaż około 5 minut, zalej wodą ze szczyptą soli i cukru. Dodaj główki szparagów. Gotuj tak jak lubisz, albo chrupiące, albo miękkie. W dużym garnku ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodaj czosnek, przesmaż jeszcze chwilę i dodaj boczek, szparagi oraz połowę parmezanu pokrojonego w płatki oraz ugotowany makaron. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagrzej. Rozkładaj na talerze, możesz posypać listkami bazylii pokrojonymi w paseczki, posyp pozostałym parmezanem. Smacznego 🙂

Spaghetti z boczkiem
Spaghetti z boczkiem

Szparagi

W tym roku pojawiły się wcześniej niż zazwyczaj albo mnie się tak wydaje i co najważniejsze pysznie smakują. Szkoda, że sezon na nie nie trwa dłużej, ale póki co to trzeba się cieszyć że już są. W Polsce szparagi stały się dostępne stosunkowo niedawno. Niektórzy nie przyrządzają ich w ogóle. Wiele osób gotuje tylko to co zna, to co wyniesione zostało z domu rodzinnego. Szparagi można przyrządzać na mnóstwo sposobów i znaleźć takie które najbardziej odpowiadają nam. W naszej kuchni obowiązkowo zupy ze szparagów. Jeśli czasem do nas zaglądasz, to na pewno wiesz że kochamy zupy i są w naszym domu prawie każdego dnia. Czasem gotujemy je na dwa dni, a czasem na jeden dzień. Czasami też zamrażamy zupę, właściwie to zawsze mam w zapasie jakąś zamrożoną zupę i oczywiście rosół, który jest genialną bazą do przygotowania zupy. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *