Sałatka szopska

Sałatka szopska

Składniki dla 2 osób:
1/2 ogórka sałatkowego
2 średniej wielkości dojrzałe pomidory lub 8 pomidorków koktajlowych
mała czerwona cebula
100 g bułgarskiego owczego sera szopskiego – można ewentualnie zastąpić innym serem solankowym
2-3 oliwki do dekoracji
pieprz czarny
łyżka dobrej oliwy

Przygotowanie:
Pomidorki sparz, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.
Ogórka obierz i pokrój w grubsze półplastry.
Obraną cebulę pokrój w cienkie piórka.
Wszystko wrzuć do miski, popieprz i starannie wymieszaj.
Ser szopski ścieraj na małych lub średnich oczkach tarki bezpośrednio na warzywa.
Udekoruj oliwkami zielonymi lub czarnymi.
Polej łyżką oliwy, i od razu podawaj. Smacznego :).

Sałatka szopska

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, co to za sałatka, pomidor, ogórek i cebula. To zmyłka. Sałatka i pięknie wygląda, i świetnie smakuje. Ser wspaniale przytula się do warzyw dzięki temu, że jest dość drobno starty. W przepisie nie było soli, ponieważ ser jest wystarczająco słony.
Do tradycyjnej sałatki szopskiej dodaje się jeszcze paprykę, ale ja akurat nie miałam, a nie chciało mi się już wychodzić z domu. Jeśli zechcesz zrobić tę sałatkę z papryką, to pokrój w kostkę 1/2 żółtej papryki, jeśli przepis będzie dla 2 osób. Sałatka jest banalnie prosta do zrobienia i tania. Ser szopski możesz zastąpić innym serem solankowym. Sałatka ta jest tradycyjna potrawą bułgarską podawaną jako przystawka przed daniem głównym, ale popularna jest także w niektórych regionach Serbii, Macedonii i w Czarnogórze.
Nazwa wywodzi się od tradycyjnej nazwy „Szopi”, którą określa się mieszkańców Sofii i sąsiednich regionów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *