Sajgonki z kurczakiem z piekarnika

Sajgonki z kurczakiem z piekarnika

Sajgonki z kurczakiem z piekarnika

Składniki na 10 sajgonek:
Opakowanie papieru ryżowego – 10 sztuk
mniejszy filet z kurczaka
1/4 główki białej kapusty
1/2 średniej cebuli
mała marchewka
olej do posmarowania sajgonek plus do smażenia
2 łyżki mąki
Składniki na sos do nadzienia:
3 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
płaska łyżeczka soku z limonki
płaska łyżeczka cukru
mała papryczka chili
1/2 łyżeczki startego imbiru

Przygotowanie:
Bardzo drobno posiekaj kapustę, cebulę i kurczaka.
W woku rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i wrzuć kurczaka razem z cebulą.
Smaż w wysokiej temperaturze, cały czas mieszając, do momentu gdy filet zmieni kolor.
Przełóż do miski, a do woka wrzuć kapustę i marchew startą na tarce o grubych oczkach.
Smaż około 5 minut i przełóż do kurczaka.
Przygotuj sos.
Papryczkę chili drobno posiekaj, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę i dodaj pozostałe składniki.
Wszystko, wymieszaj i wlej do farszu.
Sos połącz z farszem, dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.
Do sporej miski lub garnka wlej ciepłą wodę, włóż papier ryżowy, poczekaj aż zmięknie, rozłóż na desce do krojenia.
Nakładaj farsz i zwijaj tak jak gołąbki.

Sajgonki
Zawijaj jak gołąbki

Podobnie postępuj z każdym papierem.
Na formie rozłóż papier do pieczenia, posmaruj go olejem, układaj sajgonki i każdą również posmaruj olejem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni i piecz aż zaczną się rumienić.
Podawaj z sosem sojowym albo pikantno słodkim. Smacznego :).

Sajgonki
Sajgonki

sajgonki

Pierwszy raz robiliśmy sajgonki w piekarniku. Trochę się obawiałam, że mogą smakować nie tak jak powinny. Moje obawy okazały się na szczęście niepotrzebne. Sajgonki wyszły pyszne i chrupiące, czyli dokładnie takie jakie wyjść miały. Na pewno będziemy częściej robić i eksperymentować z przeróżnymi farszami. No to teraz będzie zabawa i wymyślanie, już się cieszę :). Tak więc kochani zachęcam do wypróbowania przepisu, szczególnie tych którzy wolą lżejszą wersję tego dania. Zapewniam, że niczym nie ustępują tym smażonym w głębokim tłuszczu :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *