Risotto z indykiem, fasolką szparagową i groszkiem

Risotto z indykiem, fasolką szparagową i groszkiem

Risotto z indykiem
Cebulę i pora zeszklij

Składniki dla 2 osób:
4 łyżki suchego ryżu arborio do risotto
szklanka rosołu lub bulionu
3 łyżki zielonej fasolki szparagowej pociętej na małe kawałki
3 łyżki zielonego groszku
mała cebulka
3 cm pora
3 cm ugotowanej marchewki – opcjonalnie
filiżanka mięsa z indyka (u nas z rosołu)
2 łyżki oleju kokosowego
szczypta nitek szafranu
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Na oleju kokosowym zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, oraz pokrojonego w półkrążki pora.

Risotto z indykiem
dodaj ryż

Dodaj ryż i smaż około 3-4 minut, aż ryż zacznie robić się przeźroczysty.

Risotto z indykiem
dodaj bulion

Wlej 100 ml rosołu (bulionu) i duś często mieszając, gdy rosół odparuje, dolej kolejną porcję i tak za każdym razem. Gdy ryż zacznie mięknąć dodaj fasolkę i groszek oraz szafran.

Risotto z indykiem
Risotto z indykiem

 

Jeśli wszystko jest już miękkie dodaj ugotowane mięso, marchewkę i wszystko razem podgrzej, dodaj do smaku świeżo zmielony czarny pieprz. Smacznego :).

Risotto z indykiem
Risotto z indykiem

Ryż

Ryż, to rodzaj trawy o jadalnych ziarnach. Na świecie występuje około 40 tysięcy odmian ryżu. Aby przygotować ryż do spożycia, oddziela się ziarno od łuski. Otrzymujemy w ten sposób ryż naturalny, brązowy. W celu uzyskania ryżu białego poddaje się go polerowaniu, wtedy zostaje usunięta otoczka. Jeżeli ryż został dodatkowo poddany obróbce termicznej, otrzymujemy ryż parboiled. Nie zawiera on otoczki, a złotawy kolor zawdzięcza minerałom i składnikom, które w trakcie obróbki termicznej przeniknęły z łuski do ziarna.

Ze względu na długość ziaren wyróżniamy trzy odmiany ryżu:
– długoziarnisty (długość ziaren powyżej 6 mm)
– średnioziarnisty (długość ziaren 5,2 – 6 mm)
– krótkoziarnisty (długość ziaren 5 – 5,2 mm)

Ryż długoziarnisty po ugotowaniu jest sypki i puszysty, o delikatnym smaku. Ryż średnioziarnisty po ugotowaniu staje się bardziej kleisty i wilgotny, o równie łagodnym smaku. Najbardziej aromatyczne i kleiste są ziarna ryżu krótkoziarnistego, które mają okrągły kształt i bardzo dobrze chłoną wodę. Po ugotowaniu się zlepiają i można je dowolnie formować. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *