Ravioli z sosem z białego wina

Ravioli z sosem z białego wina i czerwonego pieprzu

Ravioli z sosem z białego wina i czerwonego pieprzu

Ravioli z sosem z białego wina i czerwonego pieprzu

Składniki na ciasto:
300 g mąki
6 żółtek
szczypta soli
mleko lub ciepła woda
1-2 łyżki oliwy
szczypta soli

Składniki na farsz:
200 g ricotty
100 g łososia wędzonego na zimno
kopiasta łyżka posiekanego koperku
pieprz czarny
pieprz czerwony, ewentualnie kolorowy
1 średnia cebula
1-2 łyżeczki masła
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml bulionu warzywnego
świeże zioła

Przygotowanie ciasta:
Jajka dokładnie umyj.
Oddziel białka od żółtek.
Na stolnicę wysyp mąkę i dodaj szczyptę soli.
Na środku zrób dołek i dodaj żółtka oraz mleko (wodę) i oliwę.
Zagniataj ciasto. 
Wyrabiaj do uzyskania gładkiej masy.
W razie potrzeby dodaj jeszcze mleka lub wody.
Odłóż ciasto na minimum 1/2 godziny.
Po tym czasie rozwałkuj dość cienko.
Możesz z rozwałkowanego ciasta wycinać kwadraty lub kółka lub nadzienie rozkładać na płacie ciasta, który następnie przykryjesz drugim podobnym płatem. 
Stosując ten drugi sposób należy brzegi ciasta w okolicy nadzienia dobrze docisnąć, by się skleiły, a następnie wykrawać wycinaczem ravioli.
Stosując pierwszy sposób na kwadraty lub kółka nakładaj farsz, przykryj drugim kwadratem lub kółkiem i sklejaj.

Przygotowanie nadzienia i sosu:
Ricottę przełóż do miski.
Łososia pokrój bardzo drobno.
Dodaj do ricotty razem z koperkiem.
Dopraw do smaku dużą ilością czarnego pieprzu.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Cebule obierz i posiekaj.
Ulubione świeże zioła umyj, osusz i rozdrobnij.
Ja pokroiłam nożem ceramicznym bazylię oraz obrałam listki z kilku gałązek tymianku.
W małym rondlu rozpuść masło – ilość zależy od wielkości dna garnka.
Wrzuć cebulę i zeszklij, a następnie dodaj wino i bulion. 
Gotuj, aż sos zredukuje się o połowę. 
Dodaj kilka ziarenek czerwonego pieprzu, odrobinę soli oraz zioła (trochę zostaw do dekoracji).
Ravioli gotuj w osolonej wodzie około 4 – 5 minut od wypłynięcia.
Polej gorącym sosem i posyp resztą ziół. Smacznego :).

Ravioli z sosem z białego wina
Ravioli z sosem z białego wina

Bardzo smaczne danie wyszło, które idealnie skomponowało się z pysznym sosem. Sos wyszedł taki pyszny, że już zastanawiam się do jakiego innego dania go wykorzystać :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *