Penne z pieczarkami i boczkiem w sosie śmietanowym

Penne z pieczarkami i chrupiącym boczkiem w sosie śmietanowym

Penne z pieczarkami
Zdjęcie wstępne

Składniki dla 2 osób:
100 g makaronu penne
5 sporych pieczarek
50 g surowego, chudego boczku
1/2 dużej cebuli
masło klarowane
pieprz
sól
łyżeczka mąki krupczatki
100 ml śmietany 30 %
2 łyżki posiekanych liści świeżej bazylii

Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek pokrój w kostkę i smaż na łyżeczce masła klarowanego. Gdy będzie złoty dorzuć pokrojone w plastry pieczarki i cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż aż z pieczarek odparuje nadmiar płynu. Posól i solidnie popieprz. Wsyp na patelnię łyżeczkę mąki i mieszaj dokładnie rozprowadzając mąkę przez około minutę, dodaj śmietankę cały czas mieszając oraz ugotowany makaron. Gdy makaron się zagrzeje rozkładaj danie na talerze i posyp posiekanymi listkami świeżej bazylii. Smacznego :).

Penne z pieczarkami
Penne z pieczarkami

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *