Penang curry z fasolką szparagową i wątróbką indyczą

Penang curry z fasolką szparagową i wątróbką indyczą

Składniki dla 2 osób:
200 g wątróbki z indyka
1/2 dużej cebuli
1/4 czerwonej papryki
garść żółtej fasolki szparagowej
mała papryczka chili
ząbek czosnki
2 cm knącza imbiru
łyżeczka sosu sojowego jasnego
stołowa łyżka sosu rybnego
łyżeczka czerwonej pasty curry
łyżeczka żółtej curry w proszku
płaska łyżeczka sambal oelek
łyżeczka sezamu prażonego
4 łyżki suchego ryżu basmati
sól
olej rzepakowy

Przygotowanie:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Obetnij końcówki fasolkom, następnie pokrój je w poprzek na 2-3 centymetrowe kawałki, później każdy kawałek przekrój wzdłuż i obgotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut. Imbir obierz, najlepiej za pomocą łyżeczki i drobno posiekaj. Paprykę i cebulę pokrój w niewielką kostkę, a czosnek i  papryczkę chili drobno posiekaj (jeśli chcesz potrawę bardzo pikantną, to posiekaj razem z nasionami). Do woka wlej łyżkę oleju i rozgrzej w wysokiej temperaturze. Wrzuć czerwoną pastę curry, podsmażaj przez chwilkę, aż uwolni aromat.

Penang curry z fasolką
Penang curry z fasolką

Teraz dodaj papryki, cebulę i smaż przez kilka minut, gdy zaczną mięknąć dodaj pozostałe składniki oprócz wątróbki i ryżu.

Penang curry z fasolką
Penang curry z fasolką

Smaż około 5 minut, dodaj pokrojoną wątróbkę i wszystko smaż razem około 6-8 minut. Ważne, żeby wątróbka była różowa w środku. Dodaj ryż, podgrzej wszystko razem, wymieszaj i podawaj gorące. Smacznego :).

Penang curry z fasolką
Penang curry z fasolką

Ostatnio robimy bardzo dużo potraw azjatyckich lub w stylu azjatyckim. Przemawiają do nas te smaki i w sumie to mnie bardzo cieszy, ponieważ to zdrowa kuchnia. Mam nadzieję, że będziemy ją zgłębiać coraz bardziej, bo na razie jesteśmy na etapie raczkowania. Zawsze powtarzam, że człowiek uczy się przez całe życie i to wspaniale, że potrafimy się przyznać do naszych braków. Nie ma ludzi, którzy wiedzą wszystko, ale zdarzają się tacy, którym tak się wydaje. Polecam to danie, wyszło pysznie i ostro :).

2 thoughts on “Penang curry z fasolką szparagową i wątróbką indyczą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *