Panir masala z chlebkiem naan

Panir masala z chlebkiem naan

Składniki dla 4 osób
250 g sera panir (przepis znajdziesz niżej)
2 ząbki czosnku
2 małe czerwone cebule (mogą być również białe lub szalotki)
masło klarowane – łyżka
puszka pomidorów – 400 g lub 400 g świeżych, dojrzałych pomidorów
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka przyprawy garam masala
2 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki mielonego kuminu
1/3 łyżeczki mielonej kolendry (ziarna mielone)
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1/2 łyżeczki żółtej curry
mleko kokosowe 300 ml
szczypta suszonych liści kolendry
płaska łyżeczka cukru trzcinowego – opcjonalnie
sól i pieprz do smaku
płatki chili do podania na stół
Przygotowanie:
Cebule obierz, a następnie posiekaj.
W rondlu rozgrzej masło klarowane i wrzuć cebulę.
Gdy się zeszkli dodaj imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj pomidory i duś razem kilka minut.
Dorzuć kurkumę, garam masala, liście kolendry, kumin, mieloną kolendrę, paprykę, curry, sól i pieprz.
Gotuj razem 5-7 minut i dodaj mleko kokosowe.
Całość zmiksuj lub pozostaw tak jak jest.
Jeśli pomidory są zbyt kwaśne, to można opcjonalnie
dodać cukier.
Pokrojony w średniej wielkości kostkę ser panir podsmaż na złoty kolor na maśle klarowanym.
Gotowy ser dodaj do masali.
Podawaj w miseczkach z chlebkiem naan.
Podaj na stół płatki chili dla lubiących ostrzejsze smaki. Smacznego :).
Dzisiejsza masala jest łagodna, ponieważ na obiedzie gościliśmy maluchy.
Kolejna wersja będzie zrobiona z pazurem :).

Panir, czyli hinduski, delikatny biały ser

Składniki:
2 litry mleka krowiego, może też być bawole, tylko gdzie u nas kupić to ostatnie :).
3 łyżki octu spirytusowego

Przyrządzanie:
Mleko wlej do dużego rondla o grubym dnie i doprowadź na dużym ogniu do wrzenia.
Zdejmij rondel z ognia i dodaj ocet spirytusowy, a następnie dokładnie wymieszaj.
Ponownie postaw garnek na ogniu i gotuj jeszcze minutkę, aż twaróg i serwatka się rozdzielą.
Zdejmij garnek z ognia.
W międzyczasie wyściel sitko muślinem lub gazą (muślin lub gaza muszą być na tyle duże, by przewieszały się przez brzegi sita) i  ustaw na misce lub garnku.
Serwatkę z twarogiem wylej na muślin, a następnie chwyć za rogi tkaniny i wyciśnij pozostałą w twarogu serwatkę.
Sznurkiem zwiąż muślin z serem tworząc kulę.
Włóż do miski i na wierzch połóż talerz, a na nim coś ciężkiego (1,5 – 2 kg), co przyciśnie ser.
Włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Ser zbije się w twardą masę, którą można kroić.
W lodówce przechowuj do 3 dni całkowicie zanurzony w wodzie lub solance .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *